Έκλεισε ρυπογόνος λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μέχρι το 2015

  • -
  • -

Την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, έθεσε εκτός λειτουργίας την ρυπογόνο λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ ''Πτολεμαΐδα I'', ισχύος 70 MW, η οποία λειτουργούσε από το 1959. Όπως δήλωσε η υπουργός, «Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή. Ξεκινάμε τη σταδιακή αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας».

Παράλληλα έχει γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας μονάδας ''Πτολεμαΐδα V''. Ταυτόχρονα με την ανάθεσή της θα τεθεί εκτός λειτουργίας και η Μονάδα ''Πτολεμαΐδα ΙΙ'', ενώ μέχρι το 2015 θα ακολουθήσει το σταδιακό κλείσιμο των μονάδων III και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ.

 

Στον εισαγγελέα η ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΙ, η ΔΕΗ παραπέμπεται στον εισαγγελέα για τη ρύπανση στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Πτολεμαΐδας, μετά από καταγγελία της Νομαρχίας Κοζάνης και έπειτα από βεβαίωση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Ζητείται να διερευνηθούν τυχόν αξιόπιστες πράξεις, καθώς φέρεται ότι η ΔΕΗ δε συμμορφώθηκε με τον περιορισμό της ρύπανσης από τις μονάδες της. Σύμφωνα με το Κέντρο Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην περιοχή Κοζάνης – Φλώρινας – Πτολεμαΐδας, τις προηγούμενες μέρες 11 σταθμοί χτύπησαν «κόκκινο» και ζητείται από τους πολίτες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να μην εκτίθενται στη ρύπανση βγαίνοντας από το σπίτι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...