Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τα περιοριστικά μέτρα το Πάσχα

Σε ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό προχωράει η Αστυνομία ενόψει του Πάσχα

  • -
  • -

Η αργία του Πάσχα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, αναφορικά με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Αστυνομία θα εφαρμόσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διασφάλιση των μέτρων. Όλη η δύναμη της Αστυνομίας θα βρίσκεται επί ποδός και στους δρόμους μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα.
 Οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί, ακόμα και για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι μετακινήσεις με το ειδικό έντυπο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά και υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα.

Βασικός στόχος είναι η αποτροπή συναθροίσεων σε σπίτια και εξοχικά. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο τα μέτρα της Αστυνομίας θα εστιάσουν στην αποτροπή απομάκρυνσης από τα αστικά κέντρα, των συγκεντρώσεων σε πάρκα και υπαίθριους χώρους, σε χώρους λατρείας, στις αγορές αλλά και στους σταθμούς των λεωφορείων.

Πιο αναλυτικά, για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων, και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drone και τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.

Η χρήση των εναερίων μέσων πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός, αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα, γι' αυτό θα υπάρχουν και αυξημένες περιπολίες και αστυνομική παρουσία για την πρόληψη διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα κυρίως, που είναι κλειστά.

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

- Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).

- Έντονη παρουσία έξω από ναούς από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση,

- Αυξημένη επιτήρηση, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας,

- Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους έχουν εντολές να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και να ζητούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το λόγο της κατ' εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών και ιδιαίτερα την μετάβαση σε πρόσωπα που έχει ανάγκη βοηθείας.
Προσοχή! Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το διπλασιασμό του προστίμου (από τα 150 στα 300 ευρώ) και την αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες, για όσους παραβιάζουν το μέτρο του περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων. Το μέτρο ισχύει από τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

[ΠΗΓΗ: ΑΜΕ-ΜΠΕ]

#μένουμε_σπίτι

#φρενάρουμε_τον_ιό

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...