Mε νοσταλγικό χαρακτήρα η νέα BMW R 18

Η BMW με την νέα R 18 κάνει την είσοδο της στην κατηγορία των cruiser μοτοσικλετών, διατηρώντας τους δεσμούς με το παρελθόν

  • -
  • -

Με τη νέα R 18 η BMW Motorrad εισέρχεται στην κατηγορία των cruiser μοτοσικλετών. Η νεότερη δημιουργία του γερμανικού εργοστασίου διατηρεί έντονους τους δεσμούς με το παρελθόν, τόσο από τεχνικής όσο και από σχεδιαστικής απόψεως. Διάφορα στοιχεία είναι δανεισμένα από παλιότερα και διάσημα μοντέλα όπως η R 5, αλλά και μηχανικά μέρη όπως ο μπόξερ κινητήρας. Πρόκειται για μία σύγχρονη κατασκευή τελευταίας τεχνολογίας, που παντρεύει το σήμερα με το παρελθόν.

Ο κινητήρας της R 18 είναι ο ισχυρότερος μπόξερ που έχει κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία. Δικύλινδρος, με κυβισμό 1.802 cc αποδίδει 91 ίππους στις 4.750 rpm, ενώ προσφέρει ροπή της τάξεως των 150 Nm από τις 2.000 έως και τις 4.000 rpm! Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό δύο τμημάτων, με το πίσω ψαλίδα να περικλείει τον πίσω άξονα μετάδοσης βιδών έδρασης. Φιλοσοφία που χαρακτήριζε και τη θρυλική R 5.

Διατηρώντας νοσταλγικό και ρετρό χαρακτήρα, η ανάρτηση της R 18 δεν διαθέτει ηλεκτρονική ρύθμιση. Αντί αυτών, ένα τηλεσκοπικό πιρούνι και ένα κεντρικά τοποθετημένο γόνατο ανάρτησης με ρυθμίσεις προφόρτισης και απόσβεσης ανάλογα με τη διαδρομή (έκταση, συμπίεση). Η διάμετρος της μπουκάλας του πιρουνιού είναι 49 mm, ενώ η διαδρομή της ανάρτησης είναι 120 mm μπροστά και 90 mm πίσω. Το σύστημα πέδησης της νέας BMW R 18 αποτελείται από δύο δισκόφρενα μπροστά και ένα πίσω σε συνδυασμό με τετραπίστονες σταθερές δαγκάνες. Από την άλλη, οι ακτινωτοί τροχοί διασφαλίζουν μία εξαιρετικά κομψή εμφάνιση.
Στο πνεύμα της BMW Motorrad, τα μαρσπιέ της BMW R 18 είναι τοποθετημένα έτσι ώστε ο αναβάτης να απολαμβάνει μια χαλαρή θέση οδήγησης (“mid-mounted footpegs”). Αυτή η κλασική θέση πίσω από τους κυλίνδρους, εκτός του ότι αποτελεί κλασικό στοιχείο BMW, παράλληλα επιτρέπει στον αναβάτη να έχει ενεργό έλεγχο της μοτοσικλέτας χωρίς να περιορίζει την άνεση.

Συνδέοντας το χθες με το σήμερα, η νέα R 18 προσφέρει τρία προγράμματα οδήγησης (Rain, Roll, Rock). Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης αυτόματο σύστημα ελέγχου ευστάθειας ASC (Automatic Stability Control, με δυνατότητα απενεργοποίησης), που διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο άνεσης. Επιπλέον, η νέα R 18 εφοδιάζεται στάνταρ με έλεγχο ροπής κινητήρα (MSR). Μεταξύ των άλλων διαθέσιμων επιλογών, η υποβοήθηση όπισθεν (reverse assist) διευκολύνει τους ελιγμούς, ενώ η λειτουργία Hill Start Control καθιστά ασφαλέστερη τις εκκινήσεις σε ανηφόρες.

Φυσικά, το πάντρεμα του χθες με το σήμερα ολοκληρώνεται από τη σχεδίαση της R 18, όντας επηρεασμένη από την R 5. Δεν είναι τυχαίο ότι στοιχεία όπως το πλάίσιο δύο τμημάτων, το ρεζερβουάρ, ο εκτεθειμένος άξονας τελικής μετάδοσης και οι λεπτές γραμμές στη βαφή παραπέμπουν στον θρυλικό μπόξερ του 1936. Η ανάρτηση επίσης παραπέμπει στη θρυλική R 5. Μαζί με το διπλό ψαλίδι και μία ανάρτηση cantilever, η φιλοσοφία πλαισίου της R 5 μεταφέρεται άριστα οπτικά στη σύγχρονη εποχή.


Η νέα R 18 θα προσφέρεται σε όλο τον κόσμο στην αποκλειστική έκδοση R 18 First Edition από το λανσάρισμά της, ενώ ένα βασικό μοντέλο θα διατίθεται επιπρόσθετα σε ορισμένες αγορές. Αυτό συνδυάζει την εμφάνιση της R 18 με αποκλειστικά στοιχεία εξοπλισμού σε κλασικό μαύρο φινίρισμα με λευκά σιρίτια. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολυάριθμες  χρωμιωμένες επιφάνειες ένα σήμα στη σέλα και χρωμιωμένο λογότυπο “First Edition” στα πλαϊνά καλύμματα.

Σημειώστε, ότι προσφέρεται εκτενής γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού και Γνήσια Αξεσουάρ BMW Motorrad, όπως και μία cool Ride & Style Collection.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...