Πώς φορολογούνται τα plug-in υβριδικά στην Ελλάδα

Ποια είναι τα οφέλη για την αγορά και τη χρήση τους;

  • -
  • -

Η χαμηλή διείσδυση των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά οφείλεται και στην ουσιαστική απουσία κρατικών κινήτρων για την αγορά και τη χρήση τους. Πρόκειται για αυτοκίνητα με υψηλής χωρητικότητας μπαταρίας και ηλεκτρικό μοτέρ, τα οποία μπορούν να κινηθούν για μικρές αποστάσεις (περίπου 50-60 km) χωρίς να εκπέμπουν ρύπους.

Λόγω της τεχνολογίας που ενσωματώνουν, η τιμή αγορά τους είναι υψηλότερη από αυτήν ενός αντίστοιχου συμβατικού αυτοκινήτου.

Τι ισχύει για τη φορολογία των υβριδικών αυτοκινήτων

Οι ιδιοκτήτες τους καταβάλουν το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης

Τεκμήρια και φόρος πολυτελούς διαβίωσης ισχύουν

Τα τέλη κυκλοφορίας είναι ανάλογα με τις εκπομπές CO2 (είναι μηδενικά αν το υβριδικό όχημα εκπέμπει έως 90 g. CO2 ανά km).


Πάντως το τελευταίο διάστημα πριν την κρίση με την πανδημία του κορονοϊού, κυβερνητικά στελέχη εξέταζαν το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό μείωσης από το τέλος ταξινόμησης για τα επαναφορτιζόμενα (plug-in υβριδικά). Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μετά το τέλος της μεγάλης αυτής περιπέτειας.

Υπενθυμίζεται, ότι από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων καθώς και πολυτέκνων οικογενειών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ 100% ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...