Η Ολυμπία Οδός θα κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος

Άγνωστο αν θα προσφύγουν δικαστικά κατά της απόφασης οι τωρινοί εργολάβοι

  • -
  • -

Το πλάνο της κυβέρνησης για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο καθεστώς κατάτμησης του έργου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (σε 8 κομμάτια) ακυρώνεται και ότι υπάρχει συμφωνία με την Ολυμπία Οδό, προκειμένου να υλοποιήσει το έργο, το οποίο θα ενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, ο αυτοκινητόδρομος θα είναι έτοιμος προς χρήση το 2023, αν δεν υπάρξουν εξωγενείς καθυστερήσεις (π.χ. προσφυγές). Η Ολυμπία Οδός θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρησή του (με είσπραξη διοδίων βεβαίως) έως το 2040.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι εργολάβοι των 5 σημερινών εργολαβιών θα αποζημιωθούν κανονικά, όπως ο νόμος ορίζει. Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κατατεθούν δικαστικές προσφυγές για λόγους επιχειρηματικών συμφερόντων, από κάποιον από τους  σημερινούς εργολάβους. «Ελπίζω ότι κανείς δεν θα βάλει τελικά το προσωπικό γινάτι και το στενό οικονομικό και επιχειρηματικό του συμφέρον πάνω από το καλό των πολιτών και του τόπου. Το έργο πλέον κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει. Θα μπορούσε μόνο εκδικητικά να το καθυστερήσει. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το κάνει», δήλωσε σχετικά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ανάθεση του έργου σε έναν εργολάβο εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. «Θέλω όμως πάντα να είμαι ειλικρινής, γι’ αυτό και ξεκαθαρίζω ότι ασφαλώς και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Έχουμε μπροστά μας το κρίσιμο στάδιο της έγκρισης όλων των παραπάνω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είναι γνωστό, έχουμε ήδη κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις μαζί της, πλέον το αίτημα είναι και επίσημο και περιμένουμε στους επόμενους μήνες, το οριστικό ΟΚ. Πιστεύω ότι θα το λάβουμε. Αν όχι, θα αναγκαστούμε να πάμε σε νέο διαγωνισμό. Πάλι θα γίνει το έργο, αλλά θα πάρει παραπάνω χρόνο η διαδικασία».

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με δήλωσή του, ο τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, τονίζει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης θα ζημιώσουν τον Έλληνα φορολογούμενο.

«Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, αρνήθηκε με τις δηλώσεις του σχετικά με το δρόμο Πάτρα-Πύργος, να αναγνωρίσει το λάθος του και με αδέξιο τρόπο προσπάθησε να διαχειριστεί το χάος που δημιούργησαν οι κυβερνητικές αποφάσεις. Ο κ. Καραμανλής χρέωσε τους χειρισμούς και στον κ. Μητσοτάκη, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι προτιμάει να αποζημιώσει τους εργολάβους παρά να τους αφήσει να ολοκληρώσουν τις εργασίες. Αρνείται πεισματικά εδώ και μισό χρόνο να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα, τη στιγμή που εμφανίζεται να κόπτεται για την ολοκλήρωση του έργου ως το 2023. Και το ανέκδοτο της ημέρας: Καλεί τους εργολάβους να μην προτάξουν το γινάτι τους, όταν το δικό του και του κ. Μητσοτάκη το γινάτι βγάζει μάτι για το τι έχουν στο μυαλό τους, ενώ θα περιμένουν λέει τους επόμενους μήνες την απάντηση των Ευρωπαίων στα αλλόκοτα σχέδιά τους. Όλα αυτά εν ονόματι της επιτάχυνσης του έργου. Αλαζονεία και υποκρισία! Το γινάτι σας παραείναι ακριβό για τον Έλληνα φορολογούμενο».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...