Η S-Class του μέλλοντος

Η Mercedes αποκαλύπτει στην CES στο Las Vegas την Vision AVTR, η οποία και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την ομάδα που κρύβεται πίσω από την ταινία Avatar.

  • -
  • -

Η γερμανική εταιρία δίνει και αυτή με τη σειρά της το παρών στην Έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας, αποκαλύπτοντας ένα άκρως ενδιαφέρον concept car. Η Vision AVTR αποτελεί το όραμα της Mercedes για την S-Class του 22ου αιώνα. Για τη σχεδίαση της, η ομάδα συνεργάστηκε με την ομάδα που δημιούργησε την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Avatar», με αποτέλεσμα να προκύψει η Vision AVTR (Advanced Vehicle Transformation). Στην παρουσίαση της, ο πρόεδρος της Mercedes Benz Ola Kallenius πλαισιώθηκε από τον σκηνοθέτη James Cameron και μέλη της ομάδας του Avatar, οι οποίοι και είχαν σημαντικό ρόλο στην σχεδίαση του μοντέλου.

Φυσικά και δεν πρόκειται για μία έκδοση που θα δούμε στη γραμμή παραγωγής στο άμεσο μέλλον. Όμως, μας επιδεικνύει τη φιλοσοφία και την άποψη των ανθρώπων της Mercedes όσον αφορά την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε άνθρωπο, μηχανή αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Το σχήμα της AVTR δεν απέχει σημαντικά από τα concept Bionic και Biome που έχει παρουσιάσει η Mercedes στο πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της γερμανικής εταιρίας, Stefan Koln, η AVTR είναι ανθρωποκεντρική και μας επιδεικνύει την αντίληψη της Mercedes για την S-Class του 22ου αιώνα. «Μελετήσαμε προσεκτικό το όραμα του James Cameron με το Avatar και πήραμε πολλά στοιχεία στο τελευταίο μας concept car», είπε ο Kohl και συνέχισε: «Η ανθρωποκεντρική σχεδίαση σημαίνει πολλά περισσότερα από την απλή μεταφορά επιβατών στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου. Έχουμε μία τελείως διαφορετική και καινούργια προσέγγιση. Πουθενά δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές και κυριαρχούν οι καμπύλες, ενώ οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες του χαρίζουν εξαιρετική φωτεινότητα. Στοιχείο, το οποίο και θα συναντήσουμε πολύ συχνά σε μοντέλα του μέλλοντος.»

Ο βασικός λόγος που συνεργάστηκαν με τους ανθρώπους που δημιούργησαν το Avatar έγκειται στην προσπάθεια της Mercedes να συνδεθεί με τη φύση. Την ίδια ώρα η προσαρμοστικότητα με το περιβάλλον ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ταινίας και ουσιαστικά ήθελαν να απεικονίσουν με το Vision AVTR. Ανάμεσα στις σημαντικότερες τεχνολογίες που παρουσίασε η Mercedes είναι η ύπαρξη των ενεργών αεροδυναμικών βοηθημάτων στο πίσω μέρος, τα σφαιρικά ελαστικά, αλλά και η δυνατότητα του AVTR να κινείται στο πλάι, με τον πίσω και εμπρός άξονα να έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνονται προς την ίδια ή την αντίθετη κατεύθυνση. Γεγονός που βελτιώνει στα μέγιστα την ευελιξία και τη δυνατότητα του AVTR να «μανουβράρει» μέσα στην πόλη.

Στο εσωτερικό του Vision AVTR οι επιβαίνοντες θα έχουν μπροστά τους ένα σύστημα με ολόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό με την αυτόνομη οδήγηση αφαιρεί την ανάγκη για τη χρήση τιμονιού ή άλλων παραδοσιακών χειριστηρίων. Σύμφωνα με τον Hartmut Sinkwitz, επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος του εσωτερικού, οι καμπύλες στο ταμπλό και στα καθίσματα έχουν επηρεαστεί από το σχήμα των κυμάτων και των λουλουδιών. Το δέρμα είναι από φυτά, ενώ στο πάτωμα έχει χρησιμοποιηθεί ξύλο Karuun. Τη σύνδεση με τη φύση ενισχύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι από το ίδιο ξύλο έχουν κατασκευαστεί διάφορα επιμέρους στοιχεία του εσωτερικού.

Όπως είναι απολύτως λογικό, το Vision AVTR θα διαθέτει ηλεκτροκινητήρα, του οποίου όμως οι μπαταρίες θα προέρχονται από ανακυκλώσιμα οργανικά υλικά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...