Τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τα BMW i3, Nissan Leaf και Volkswagen e-Golf παραχωρήθηκαν δωρεάν στο Υπουργείο για 6 μήνες

  • -
  • -

Το πρώτο βήμα του ελληνικού δημοσίου προς την ηλεκτροκίνηση έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την παραλαβή τριών μηδενικών ρύπων αυτοκινήτων. Πρόκειται για τα BMW i3, Nissan Leaf και Volkswagen e-Golf, τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν για ένα εξάμηνο στο Υπουργείο από τις αντίστοιχες εισαγωγικές εταιρείες.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα χρησιμοποιούνται από στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για τις μετακινήσεις τους, ενώ η φόρτισή τους θα γίνεται από φορτιστές που τοποθετήθηκαν τόσο έξω από το κτίριο του Υπουργείου όσο και στο υπόγειο πάρκινγκ.

«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε μια φιλόδοξη πράσινη ατζέντα. Αλλά πρέπει να δείχνουμε καθημερινά αποδείξεις για το ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Για αυτό το λόγο πήραμε τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τοποθετήσαμε φορτιστές», δήλωσε ο  Κωστής Χατζηδάκης

Ο Υπουργός απάντησε σε ερώτηση του GOCAR για το αν είναι εφικτή η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης χωρίς τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα: «Υπάρχει μία διυπουργική επιτροπή, των Υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος, που μαζί με ειδικούς και τους φορείς της αγοράς μελετάει συνολικά το πλαίσιο για τη διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πιστεύω ότι σε μερικούς μήνες θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο. Εν τω μεταξύ έχουν υιοθετηθεί κάποια κίνητρα στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορούν βασικά εταιρείες, έτσι ώστε να δίνουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους υπαλλήλους τους. Κάτι που διευκολύνει και την ίδια την αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου».

Στο GOCAR μίλησαν αποκλειστικά για την παραχώρηση των ηλεκτρικών οχημάτων στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου.

Τάκης Θεοχαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ

Η παραλαβή των τριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το Υπουργείο μπορεί να είναι μία συμβολική αρχή, αλλά είναι επίσης μία πολύ σημαντική αρχή για την επέκταση της ηλεκτροκίνησης στον ελληνικό χώρο. Σίγουρα η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα αυτό σε σχέση ιδίως με τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύουμε ότι με το νέο νόμο για την φορολογία των εταιρειών αλλά και πολύ σύντομα με υπόλοιπα φορολογικά μέτρα, όπως το ΦΠΑ ή κάποια επιδότηση θα επεκταθεί η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, όπως της αξίζει. Επίσης το δίκτυο φόρτισης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης, όπως και άλλα κίνητρα, όχι κατ’ανάγκη φορολογικά ή οικονομικά. Είναι αυτά που λέμε “benefit in kind”, όπως αποκλειστικές θέσεις στάθμευσης για ηλεκτρικά οχήματα, παραχώρηση των λεωφορειολωρίδων και άλλα τέτοιας μορφής κίνητρα. Η Nissan είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως αυτή τη στιγμή και προωθεί τα επόμενα χρόνια το λανσάρισμα μεγάλης σειράς νέων μοντέλων, αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών.

Θανάσης Κονιστής, Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Kosmocar – Volkswagen

Ελπίζουμε αυτή η συμβολική ενέργεια να αποτελέσει την απαρχή ουσιαστικών ενεργειών προκειμένου η ηλεκτροκίνηση να βρει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής στη χώρα μας. Απομένουν βέβαια να γίνουν αρκετά βήματα, όσον αφορά το κομμάτι παροχής κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Κυρίως χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη των σημείων φόρτισης, που είναι κάτι πολύ κομβικό προκειμένου η ηλεκτροκίνηση να αποτελέσει ρεαλιστική πρόταση στη χώρα μας.  


Από αριστερά οι κ.κ. Μάριος Μπαρκής (Εμπορικός Διευθυντής Nissan), Κωνσταντίνος Διαμαντής (Διεθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας BMW Group Hellas), Αντώνης Αδάναλης (Product Manager BMW i), Θανάσης Κονιστής (Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ Kosmocar-Volkswagen).

Αντώνης Αδάναλης, Διευθυντής BMW i στην BMW Group Hellas

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου να μας ζητήσει την δωρεάν παραχώρηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων για το επόμενο εξάμηνο. Μπορεί αυτή τη στιγμή η κίνηση να έχει συμβολικό χαρακτήρα, ευελπιστούμε όμως ότι από τα οφέλη που θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν τη χρήση κατά τη χρήση των αυτοκινήτων θα προβούν στη συνέχεια σε καθολική ανανέωση του στόλου με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ελπίζουμε πέρα από το συμβολισμό να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες το επόμενο χρονικό διάστημα. Το νέο φορολογικό πλαίσιο για την μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων είναι μία αρχή, αν και αφορά μόνο τους εταιρικούς χρήστες. Αναμένουμε όμως μέσα στον επόμενο χρόνο κίνητρα και για τους ιδιώτες, οι οποίοι αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης και είναι αυτοί που στήριξαν την ηλεκτροκίνηση μέχρι αυτή τη στιγμή.

H Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε αυτοκίνητα που ήταν παρατημένα επί χρόνια στο πάρκινγκ και δεν είχαν αποσυρθεί προς ανακύκλωση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παραλαβή ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία επίσης θα χρησιμοποιούν στελέχη και υπάλληλοι του Υπουργείου. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τοποθετήθηκαν κάδοι ανακύκλωσης, ενώ ανακοινώθηκε ότι καταργείται άμεσα η χρήση πλαστικών μίας χρήσης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...