Q7 TFSI e Quattro: Το νεότερο μέλος των plug-in της Audi

Η Audi συνεχίζει τον εξηλεκτρισμό των μοντέλων της, με το Q7 να προστίθεται στη γκάμα των plug-in μοντέλων της γερμανικής εταιρίας.

  • -
  • -

Η Audi έχει συγκεκριμένη και επεκτατική στρατηγική αναφορικά με τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της. Μετά από τα Q5, A8, A6 και A7 Sportback, ήρθε η σειρά του Q7 να αποκτήσει plug-in υβριδικό χαρακτήρα. Το πολυτελές SUV με τους άπλετους χώρους θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις με απόδοση 456 και 381 ίππων, αντίστοιχα, που συνδυάζεται με σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι ο εξακύλινδρος 3λιτρος TFSI, ο οποίος πληροί τις προδιαγραφές Euro 6d-TEMP και είναι εφοδιασμένος με φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων βενζίνης. Αυτός συνδυάζεται με έναν σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 94 kW, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο οκτάρι κιβώτιο Steptronic.

Το Q7 60 TFSI των 456 ίππων διαθέτει ροπή της τάξεως των 700 Nm, με τα πρώτα 100 χιλιόμετρα από στάση να έρχονται μόλις σε 5,7 δευτερόλεπτα. Τιμή εντυπωσιακή αν αναλογιστούμε το χαρακτήρα και το βάρος του αυτοκινήτου. Ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι το Q7 μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα έως 135 χλμ. ανά ώρα κάνοντας αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα. Κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του Q7 55 TFSI με τους 381 ίππους και τη ροπή των 600 Nm (0-100 σε 5,9 δλ.)

EXEIΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ; ΡΩΤΑ ΤΟΝ HYBRID EXPERT

Και στις δύο περιπτώσεις η ηλεκτρική αυτονομία αγγίζει τα 43 χιλιόμετρα σύμφωνα με τη μέτρηση WLTP. Η υβριδική εκδοχή του Q7 επιλέγει αυτόματα τη βέλτιστη και πλέον αποδοτική λειτουργία των δύο μονάδων. Βασικός στόχος είναι η κίνηση του πολυτελούς SUV για όσο μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών διαδρομών κάνοντας αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, το Q7 TFSI e Quattro διαθέτει σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας, έχοντας τη δυνατότητα να ανακτήσει μέχρι και 25 kW και να τροφοδοτήσει την ενέργεια πίσω στη μπαταρία λιθίου. Όταν λειτουργεί ως εναλλάκτης ενέργειας, ο ηλεκτροκινητήρας εκτελεί όλες τις ελαφριές και μεσαίες εφαρμογές φρένων μέχρι 0,3 g, οι οποίες αποτελούν πάνω από το 90% όλων των διαδικασιών επιβράδυνσης στην καθημερινή λειτουργία. Σημειώστε, ότι κατά τη διάρκεια της πέδησης, το υβριδικό SUV επιτυγχάνει ισχύ ανάκτησης μέχρι 80 kW.

Τέλος, όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με το σύστημα τετρακίνησης της Audi, το οποίο μέσω ενός κεντρικού διαφορικού κατανέμει τη ροπή σε ποσοστό 40/60 μπρος-πίσω ανάμεσα στους δύο άξονες σε κανονικές συνθήκες οδήγησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...