Πράσινη εβδομάδα Δήμου Αθηναίων

Και ανακύκλωση λαδιών για παραγωγή βιοκαυσίμων

  • -
  • -

Ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Πράσινη Εβδομάδα-Αλλάζοντας στάση ζωής» από 5 έως 7 Ιουνίου. Τα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη 5 Ιουνίου στις 20.00 με Χαιρετισμό του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, τον οποίο ακολούθησε συναυλία με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σάκη Μπουλά, Χρήστο Θηβαίο και τους Μπλε. Η εβδομάδα συνεχίζεται με διάφορες εκθέσεις και εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, καθώς και κάποια ψυχαγωγικά προγράμματα. Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θέλοντας να υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των δημοτών στα προγράμματα ανακύκλωσης, προχωρά στην εφαρμογή ενός νέου προγράμματος, που αφορά στην ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και ζωικών λιπών.

Ήδη δρομολογεί την οργάνωση και την εποπτεία ενός δικτύου για την συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών (τηγανέλαιων) σε χώρους εστίασης και παραγωγής τροφίμων, καθώς και σε νοικοκυριά. Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με εταιρεία ανακύκλωσης θα διανέμει δωρεάν δοχεία συλλογής των τηγανέλαιων στα σημεία όπου αυτά παράγονται και δη καταστήματα και συγκροτήματα κατοικιών. Τα δοχεία συλλογής θα αντικαθίστανται από καινούρια όταν γεμίζουν και τα λάδια θα οδηγούνται εν συνεχεία προς ανακύκλωση.

Η σωστή χρήση και αξιοποίηση των λαδιών αυτών επιβάλλει τη μετατροπή τους σε προϊόντα σαπουνοποιίας, ενώ οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν την αξιοποίησή τους και για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μόνο λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα ικανή για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για περίπου 14 χρόνια.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...