Κράνος και δίπλωμα οδήγησης για τα ηλεκτρικά πατίνια;

Ορισμένα από τα ζητήματα που θα εξετάσει η ειδική επιτροπή

  • -
  • -

Το χρονοδιάγραμμα εργασιών της ειδικής επιτροπής για το πλαίσιο λειτουργίας των ηλεκτρικών πατινιών (e-scooters) παρουσίασε στη Βουλή ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ν. Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε ότι στο υπουργείο έχει συσταθεί αρμόδια επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται σχετική νομοθετική παρέμβαση και περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα εργασιών της Επιτροπής, τη σύνθεσή της και το αντικείμενο των εργασιών της.

«Οι υπηρεσίες του υπουργείου ήδη συνεργάζονται με συναρμόδιες υπηρεσίες και με τη συνδρομή των ομάδων εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρόπο επιστημονικό και ορθολογικό, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κανόνων για την κυκλοφορία αυτών των οχημάτων. Και βεβαίως, εξετάζεται η δυνατότητα συνύπαρξης όλων αυτών των μικροχημάτων, δεν είναι μόνο τα πατίνια, είναι μια σειρά οχήματα, όπως για παράδειγμα τα τροχοπέδιλα (rollers) ή οι τροχοσανίδες (skateboards) ή και γενικότερα τα αυτοεξυπηρετούμενα οχήματα και θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο το οποίο, αν θέλετε πρωθύστερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος», δήλωσε σχετικά.

«Το δικό μας υπουργείο, καθώς και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής κανένα έγγραφο από το οποίο να απορρέει η δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας των οχημάτων αυτών σε χώρους ή σε οδούς που χρησιμοποιούνται για δημόσια κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και ζώων. Παρ’ όλα αυτά, επειδή μιλάμε για ένα φαινόμενο που καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν το έχει αντιμετωπίσει γιατί πιάστηκαν όλες εξαπίνης λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και βεβαίως υπάρχει ένα κενό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και στα κράτη – μέλη».

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, «εντός διαστήματος δύο μηνών από την έναρξη των εργασιών θα γίνει η διερεύνηση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, τόσο εντός της Ελλάδος, όσο και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ και του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. Και επίσης η καταγραφή των σχετικών οχημάτων και η κατηγοριοποίησή τους και θα πρέπει να προβλέψουμε και μελλοντικούς τύπους οχημάτων, γιατί η τεχνολογία τρέχει.

Ένα δεύτερο παραδοτέο είναι η συλλογή και η αξιολόγηση των προτάσεων από τους φορείς και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Και εντός τεσσάρων μηνών θα γίνει η σύνταξη και η εισήγηση ενός κανονιστικού πλαισίου, μιας νομοθετικής παρέμβασης, η οποία θα αναφέρεται:

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων αυτών


Στη δυνατότητα εξακρίβωσής τους, τους χώρους και τις οδούς της χρήσης τους


Τυχόν επιπλέον απαιτήσεις για τη χρήση τους, όπως π.χ. αν θα χρειάζεται κράνος ή να υπάρχει δίπλωμα για την οδήγησή τους


Επιπλέον, θα υπάρξει σύνταξη και εισήγηση κανονιστικού πλαισίου που αφορά και την εποπτεία της αγοράς των οχημάτων αυτών και των εξαρτημάτων, διότι δεν αναφερόμαστε μόνο στο θέμα της μετακίνησης».

Ποια θα συμμετέχουν στην επιτροπή

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, πέρα από τους υπηρεσιακούς του υπουργείου, σε αυτή την Επιτροπή συμμετέχει ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφοράς, εκπρόσωπος των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, εμπειρογνώμονας σε θέματα μικροκινητικότητας από το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Και αυτά είναι τα τακτικά μέλη. Τα έκτακτα μέλη είναι εκπρόσωποι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, υπάρχει εκπρόσωπος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οδικής Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση τροχαίων ατυχημάτων «Πάνος Μυλωνάς».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...