Ford Fiesta: Το επιστέγασμα της συνεργασίας μηχανικών και… ρομπότ! (video)

Άρτια συγχρονισμένα ρομπότ, «που δεν κάνουν ποτέ λάθος», επιτυγχάνουν το τέλειο φινίρισμα

  • -
  • -

Ένα βίντεο που καταδεικνύει το πως επιτυγχάνεται το τέλειο φινίρισμα για κάθε Ford Fiesta που περνάει τη γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου στην Κολωνία έδωσε στο φως της δημοσιότητας η αμερικανική μάρκα.

Το άρτιο αποτέλεσμα συνιστά το επιστέγασμα της συνεργασίας των μηχανικών της μάρκας, με μια εξαμελής ομάδα “συνεργατικών ρομπότ” (cobots), τα οποία εκτελούν μια σειρά συγχρονισμένων κινήσεων –σε μορφή χορογραφίας- για το βάψιμο ολόκληρης της επιφάνειας του αμαξώματος.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτεί 35 δευτερόλεπτα, ενώ σύμφωνα, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Dahl Automation, Detley Dahl, τα ρομπότ «έχοντας κατακτήσει την απόλυτη ακρίβεια κινήσεων, δεν κάνουν ποτέ λάθη».

KATEBΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 70 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ iPAD

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 70 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ANDROID

 Κάθε cobot είναι ένα UR10, το παγκοσμίως δημοφιλέστερο “συνεργατικό ρομπότ” της Universal Robots, που είναι γνωστό για την αξιοποίησή του στη βιομηχανία ηχοσυστημάτων για γυάλισμα ηχείων και subwoofer υψηλής απόδοσης.

Στο βαφείο της Ford υπάρχει ένα μαλακό εύκαμπτο στρώμα - προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης - μεταξύ του ρομποτικού βραχίονα και του γυαλόχαρτου που επιτρέπει στο cobot να εργάζεται με την ίδια ακρίβεια και επιδεξιότητα ενός ανθρώπινου χεριού.

Αναλυτικότερα η διαδικασία έχει ως εξής: Κάθε Fiesta εμβαπτίζεται σε μία ειδική «μπανιέρα» περνώντας από μία διαδικασία που του διασφαλίζει πάνω από δέκα χρόνια προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης. Στη συνέχεια, τα έξι συνεργατικά ρομπότ απομακρύνουν τις υπολειπόμενες κηλίδες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, ενώ, παράλληλα,  αφαιρούν τα υπολείμματα σκόνης χάρη στη μέθοδο της αναρρόφησης. Οι τελικοί έλεγχοι ολοκληρώνονται από δύο εργαζόμενους πριν το αμάξωμα προχωρήσει για αστάρωμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ FORD FIESTA ST

Επιπροσθέτως, ούσα απόλυτα ικανοποιημένη από το έργο των cobots, η Ford εξετάζει τη χρήση τους και σε άλλες εγκαταστάσεις της, στη Βαλένθια  και την Κραϊόβα, ενώ ήδη τα χρησιμοποιεί για την τοποθέτηση αμορτισέρ και μπουζί στους κινητήρες. Παράλληλα, έχει λανσάρει και ένα αυτόνομο ρομπότ με την ονομασία “Survival”, καθώς και το "Digit", το ρομπότ... ντελιβερά.

 Τέλος, σύμφωνα με τη Ford, η εν λόγω μέθοδος δεν στοχεύει στην παραγκώνιση των εργαζομένων, αλλά στην καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου τους και στην ενασχόλησή τους με πιο περίπλοκα καθήκοντα, αποτρέποντας παράλληλα την κόπωση που σχετίζεται με την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...