Κραυγή αγωνίας από τους Ευρωπαίους Κατασκευαστές ενόψει Brexit

Όπως τονίζουν, το πρόσθετο κόστος των τελωνειακών δασμών ενδέχεται να το επωμιστούν οι καταναλωτές

  • -
  • -

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, με φόντο την ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς την επίτευξη συμφωνίας (no deal brexit).

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή της, συνυπογραφείσα και από άλλους οργανισμούς, η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA) επέμεινε στις πολυπρισματικές «καταστροφικές» συνέπειες που θα είχε η πραγμάτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

 Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η επαλήθευση ενός τέτοιου σεναρίου «θα επέφερε σεισμικές αλλαγές στους εμπορικούς όρους, με δισεκατομμύρια ευρώ δασμών να απειλούν τις επιλογές των καταναλωτών, και στις δύο πλευρές της Μάγχης».

Η ανησυχία των εταιρειών έγκειται στο γεγονός πως η αυτοκινητοβιομηχανία συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα “success stories” της ΕΕ, καθώς παράγονται περίπου 19,1 εκ. οχήματα τον χρόνο, ενώ απασχολούνται 13.8 εκ. άνθρωποι – ένας στους 16 από το εργατικό δυναμικό της Ένωσης.

Οι ευρωπαϊκές ενώσεις κατασκευαστών εκτιμούν το πρόσθετο κόστος των τελωνειακών δασμών σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit σε περίπου 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα συνακολουθηθεί από αυξήσεις στις τιμές για τους καταναλωτές –εφόσον δεν μπορέσουν οι κατασκευαστές ν’ απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος.

Επιπροσθέτως, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία είναι πλήρως ενσωματωμένη στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και διέπεται από ποικίλες αλυσίδες εφοδιασμού οι οποίες αφορούν πολλές χώρες. Ως εκ τούτου, ένα άτακτο Brexit θα επέφερε τον αποκλεισμό του Ην. Βασιλείου από εμπορικές συμφωνίες με χώρες της ΕΕ, καθώς και από προτιμησιακές συμφωνίες, γεγονός που θα συρρίκνωνε την αγορά της ΕΕ και θα την καθιστούσε λιγότερο ελκυστική σε διεθνείς εμπορικούς εταίρους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στο πλαίσιο του υφιστάμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού και της τεχνολογικής μεταμόρφωσης, τόσο η ΕΕ όσο και οι κατασκευαστές του Ην. Βασιλείου έχουν ανάγκη από ένα Brexit όπου θα διατηρείται το ελεύθερο εμπόριο και θα επιτρέπει στους τελευταίους να επενδύουν, να παράγουν και να πουλούν υπό όρους όπου θα συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικοί».

Την τέλεση ενός άτακτου Brexit απεύχεται –μεταξύ άλλων- και ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας αυτοκινητοβιομηχανιών (CCFA), Christian Peugeot, ο οποίος όπως δήλωσε «το Brexit δεν είναι ένα αμιγώς βρετανικό πρόβλημα. Αντιθέτως,  όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία εκφράζουμε ανησυχίες…Αναπόφευκτα θα επηρεαστούμε αρνητικά».

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...