Δίπλωμα οδήγησης: Επανέρχεται το παλιό σύστημα εξέτασης

Μεταξύ άλλων, καταργείται η υποχρεωτική επανεξέταση των οδηγών με ηλικία άνω των 74 ετών

  • -
  • -

Την επαναφορά του παλιού συστήματος εξέτασης υποψήφιων οδηγών αποφάνθηκε το Υπουργείο Μεταφορών, με στόχο να βάλει «φρένο» στην ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν εδώ και 9 μήνες οι νέοι υποψήφιοι οδηγοί, οι οδηγοί ηλικίας άνω των 74 ετών, καθώς και οι σχολές οδηγών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, η επιστροφή στο παλιό «καθεστώς» θα γίνει μέσω του νομοσχέδιου του υπουργείου Μεταφορών που συζητήθηκε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή.

«Οι ρυθμίσεις που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέφεραν σοβαρά προβλήματα στη διενέργεια των εξετάσεων. Λόγω της αδυναμίας στην εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων οδηγών προς εξέταση», φαίνεται πως αναφέρουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν κάνουν λόγο για περισσότερους από 100.000 “μετέωρους” επαγγελματίες, ενώ «σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη λειτουργία των σχολών οδήγησης. Ταυτόχρονα, η παύση των εξετάσεων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί και σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά έσοδα».

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών αποτυπώνεται στους εξής τέσσερις άξονες:

   - Συστήνεται επιτροπή, η οποία το αργότερο εντός εννέα μηνών θα συντάξει νέο, σύγχρονο και εφαρμόσιμο σύστημα σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   - Καταργείται η υποχρεωτική επανεξέταση των οδηγών με ηλικία άνω των 74 ετών για να υπάρχει εναρμόνιση με ό,τι ισχύει σε σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   - Συγκροτούνται εκ νέου οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές, που κατάργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει ουσιαστικότερος ιατρικός έλεγχος των ηλικιωμένων.

   - Καταργείται η καθολική απαγόρευση κίνησης των ελαφρών και βαρέων τετράτροχων μοτοσικλετών (γουρούνες) που είναι εξοπλισμένες με κινητήρα έως 125 κυβικά εκατοστά, σε ασφαλτοστρωμένες οδούς και χώρους όπου εφαρμόζεται ο ΚΟΚ, δεδομένου ότι έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ. Κάθε δήμος ή περιφέρεια, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, έχουν δυνατότητα να θέτουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτών.

Σημειώνεται πως στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου βρέθηκε και η θέσπιση ουσιαστικών ελέγχων για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς κατά τη διενέργεια των εξετάσεων, ενώ θα διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο, σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...