Ατυχήματα: Πολύ υψηλότερες οι πιθανότητες τραυματισμού για τις γυναίκες!

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια έχει διαγνώσει την αιτία και την αναλύει

  • -
  • -

Μπορεί ένα τροχαίο ατύχημα να αποτελεί μια απευκταία κατάσταση για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου,  οι συνέπειες, ωστόσο, μιας σύγκρουσης είναι πιο δυσμενείς για τις γυναίκες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι γυναίκες παρουσιάζουν 73% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραύματα, σε σχέση με τους άντρες.

Η μεγαλύτερη έκθεση των γυναικών στους κινδύνους που εγκυμονεί ένα ατύχημα έγκειται, εν πολλοίς, στην… παντοκρατορία των dummies (κούκλες) σε ανδρικό πρότυπο, κατά τα τη διενέργεια των crash-tests.

Για την αξιολόγηση της ασφάλειας των μοντέλων, οι αρμόδιοι οργανισμοί εξαντλούν κάθε λεπτομέρεια στην προσομοίωση των διαστάσεων του μέσου άνδρα, μ’ αποτέλεσμα να μην αντλούνται επαρκή στοιχεία για τους τρόπους δια των οποίων θα βελτιωνόταν η ασφάλεια των γυναικών.

Ακόμα και στα ελάχιστα crash-tests που εστιάζουν στις γυναίκες, το ύψος των dummies δεν ξεπερνά το 1,50 μέτρο και το βάρος τα 50 κιλά. Όπως γίνεται καταφανές, οι εν λόγω διαστάσεις αντιστοιχούν κυρίως σε παιδιά και όχι στην πλειονότητα των ενήλικων γυναικών.

Το ανωτέρω πρόβλημα έχει διαγνωσθεί μεν και από τον Jason Forman, κύριο ερευνητή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και εκ των συγγραφέων της μελέτης, επισημαίνει, δε, πως «υπάρχει κάποια λογική πίσω από τη χρήση αυτών (σ.σ. dummies μικρών διαστάσεων): Είναι απαραίτητο να αντλήσουμε στοιχεία και να παρέχουμε προστασία και στις “ακραίες” περιπτώσεις του πληθυσμού».

Εκτός των αποθαρρυντικών –για τις γυναίκες- ευρημάτων, αισιοδοξία προκαλούν τα στοιχεία που καταδεικνύουν πως, σήμερα, όλοι οι επιβάτες (ανεξαρτήτως φύλου) ενός οχήματος με έτος κατασκευής το 2009 και μετά, φέρουν 50% λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούν, συγκριτικά με τα παλιά αυτοκίνητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...