’’Άνευ προηγουμένου η καταστροφή’’

Δήλωσε ο Ομπάμα για τον Κόλπο του Μεξικού

  • -
  • -

«Η καταστροφή αυτή είναι άνευ προηγουμένου και έχει ως συνέπεια μία σειρά από νέες προκλήσεις τις οποίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε τους ψαράδες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τις μικρές επιχειρήσεις και όλους όσους εξαρτώνται από αυτές». Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, η έκθεση για την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί από τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού θα επηρεάσει τον τρόπο έκδοσης των αδειών για την άντληση πετρελαίου από τη θάλασσα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση διακομματικής επιτροπής η οποία καλείται να ερευνήσει τα αίτια της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαθέσει δύναμη 24.000 ανθρώπων, 1.100 σκαφών και έχει 600 km αποτρεπτικών φραγμάτων για να εμποδίσει την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας. Παράλληλα κρατά αυστηρούς τόνους απέναντι στην εταιρεία ΒΡ Plc επειδή η δεύτερη δεν έχει καταφέρει ακόμα να σταματήσει τη ρύπανση στον Κόλπο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε η ΒΡ την προηγούμενη εβδομάδα, αντλούνται σχεδόν 3.000 βαρέλια πετρελαίου από τα 5.000 που διαρρέουν καθημερινά στον Κόλπο του Μεξικού, χάρη στον υποθαλάσσιο σωλήνα που έχει τοποθετήσει.

Την προηγούμενη εβδομάδα δύο ακτιβιστές της GreenPeace ανέβηκαν στο κεντρικό κτήριο της ΒΡ στο Λονδίνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και για μελλοντικό πρόγραμμα της εταιρείας για εξόρυξη πετρελαίου στον Καναδά. Στέλεχος της ΒΡ χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία ήρεμη και πολιτισμένη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...