Απεβίωσε ο «πατέρας» της Mustang

Ο Lee Iacocca έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία

  • -
  • -

Στο σπίτι του στο Λος Άντζελες άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 94 ετών, ο Lee Iacocca, από επιπλοκές της νόσου του Πάρκινσον. Πρόκειται για ένα από τα στελέχη με την μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος τόσο της Ford όσο και της Chrysler.

Ο Iacocca προσελήφθη στη Ford αμέσως μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικά εργάστηκε ως μηχανολόγος και στη συνέχεια στα τμήματα πωλήσεων και μάρκετινγκ. Έχει μείνει γνωστός για το project της Mustang, αλλά και για το Pinto, το οποίο κατασκευάστηκε από το 1971 έως το 1980. Το χαρακτήρα του Iacocca στην ταινία «Ford v Ferrari» υποδύεται ο Jon Bernthal.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: FORD MUSTANG 1962 CONCEPT – ΑΛΛΟ ΑΛΟΓΟ

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο Iacocca μεταπήδησε στην Chrysler, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Προχώρησε στην αναδιάρθρωση της εταιρείας, προκειμένου να την καταστήσει και πάλι επικερδή. Το 1979 εξασφάλισε κρατικό δάνειο, με αντάλλαγμα τον περιορισμό στα κόστη και την εγκατάλειψη ορισμένων project της εταιρείας. Παραιτήθηκε από Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Chrysler στα τέλη του 1992.

Συχνά εμφανιζόταν σε διαφημιστικά σποτ, τα οποία ολοκλήρωνε με τη φράση "αν μπορείς να βρεις καλύτερο αυτοκίνητο, αγόρασέ το".

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...