Αναστολή της αύξησης διοδίων στην Αττική Οδό

Η κυβέρνηση ετοίμασε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

  • -
  • -

Η αντίδραση της κυβέρνησης στην αύξηση της διέλευσης από τα διόδια της Αττικής Οδού, ήρθε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Μετά από εισήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, με διάταξη που περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, αναστέλλεται η αύξηση διοδίων της Αττικής Οδού Α.Ε. (από 1ης Ιουλίου στα 3 ευρώ) μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται, ότι από 1/1/2020 η τιμή διέλευσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα πρόκειται να ανέβει στα 3,3 ευρώ.

Πέρα από το «πάγωμα» της αύξησης στις τιμές των διοδίων, με σχετική εισήγηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνεται διάταξη για τη διευκόλυνση μετακίνησης των εκλογέων και η απαλλαγή τους από την καταβολή διοδίων. 

Για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, όλα τα οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης θα διέρχονται ελεύθερα χωρίς την καταβολή διοδίων από τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων όλων των έργων παραχώρησης, από την δωδεκάτη πρωινή (12.00 π.μ.) της 6ης Ιουλίου μέχρι την ογδόη πρωινή (8.00 π.μ.) της 8ης Ιουλίου 2019.

Η συγκεκριμένη τακτική (η έκδοση της ΠΝΠ) επελέγη καθώς δεν απαιτείται η έγκριση της Βουλής, αλλά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι ΠΝΠ θα πρέπει να υποβληθούν για κύρωση στη Βουλή εντός 40 ημερών από την έκδοσή τους, σε διαφορετική περίπτωση παύουν να ισχύουν στο εξής. Διατηρούν όμως την ισχύ τους μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Μιλώντας νωρίτερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο κ. Σπίρτζης είχε αναφέρει ότι «η πολιτεία μπορεί να αντιδράσει, γιατί η Αττική Οδός δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα τους λόγους, τις αιτίες, τα στοιχεία, το μοντέλο, βάσει του οποίου, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει γίνει από απόσβεση του επενδυμένου κεφαλαίου και του μέγιστου κέρδους που προβλέπεται να έχει η Αττική Οδός».

«Το Δημόσιο έχει εργαλεία για να αντιδράσει, όχι όμως μέσω της σύμβασης που έχει υπογραφεί εδώ και χρόνια. Έχει άλλου είδους εργαλεία, νομοθετικές πρωτοβουλίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τους ισχυρισμούς της Αττικής Οδού. Πολύ σύντομα θα το μάθετε».

Με νέα της ανακοίνωση, η «Αττικής Οδός Α.Ε.» έκανε γνωστό ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να προασπίσει τα συμφέροντά της. "Διαπιστώνεται συνεπώς, πως πάνω από την αξιοπιστία της χώρας και του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενου συνεπούς προς τις Συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι των επενδυτών, προτάσσεται το πολιτικό κόστος, με θύμα το Κράτος Δικαίου".

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...