ΗΠΑ: στο προσκήνιο τα «μαύρα κουτιά» στο αυτοκίνητο

  • -
  • -

Στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα της ύπαρξης «μαύρων κουτιών» στα αυτοκίνητα, καθώς το αμερικάνικο κογκρέσο εξετάζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφάλειας στο χώρο του αυτοκινήτου.
Η πρόταση για τον εξοπλισμό των καινούργιων αυτοκινήτων με «μαύρα κουτιά», ώστε να συλλέγονται πολύτιμα στοιχεία σε περιπτώσεις ατυχημάτων δεν είναι καινούργια, όμως επανεξετάζεται καθώς το κογκρέσο προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να βελτιώσει την ασφάλεια στους δρόμους, σε απάντηση των τελευταίων ανακλήσεων αυτοκινήτων. Και μάλιστα αυτή τη φορά, φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην πρόταση αυτή υπάρχουν βέβαια αρκετές αντιδράσεις, που στηρίζονται στο εύρος των δεδομένων που θα μπορούν να συλλέγουν οι συσκευές αλλά και στο κατά πόσον θα μπορούσαν (αυτές) να «επιβιώσουν» μετά από άσχημα ατυχήματα, καθώς θα πρέπει να μπορούν να δώσουν στοιχεία για ατυχήματα που οφείλονται σε υψηλή ταχύτητα ή να αντέχουν σε περιπτώσεις φωτιάς ή επαφής με το νερό.

Ένα σημαντικό ζήτημα που τίθεται και από τις εταιρείες αυτοκινήτου είναι το κόστος. Υπολογίζεται ότι η τοποθέτηση ενός αντίστοιχου «μαύρου κουτιού» σε αεροπλάνο κοστίζει μεταξύ 5.000 και 25.000 δολαρίων. Αντίστοιχες ενστάσεις υπάρχουν και στον περιορισμό που η εγκατάσταση ενός «μαύρου κουτιού» θα επιφέρει στο σχεδιασμό του αυτοκινήτου. Τέλος, αντιδράσεις υπάρχουν και στην παραβίαση της ιδιωτικότητας που δημιουργείται με την ύπαρξη μιας τέτοιας συσκευής στο αυτοκίνητο.

Το ζήτημα επανέρχεται, όπως είπαμε και προηγουμένως, σε μια χρονική περίοδο που έχουν σημειωθεί πολλές ανακλήσεις αυτοκινήτων. Μόλις σήμερα, η Toyota πλήρωσε πρόστιμο 16,37 εκατομμύρια δολάρια γιατί αμέλησε να εξετάσει για περίοδο τεσσάρων μηνών πρόβλημα στο πεντάλ των αυτοκινήτων της, πριν τα ανακαλέσει πριν λίγες ημέρες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...