Αντιηλιακά: Καλά για το δέρμα, επιβλαβή για το αυτοκίνητο! (video)

Η Ford έχει διαγνώσει το πρόβλημα και διενεργεί επίμονες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης

  • -
  • -

Ανάρπαστες γίνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι αντιηλιακές λοσιόν, μιας και μας παρέχουν προστασία κατά την έκθεσή μας στον ήλιο. Προστατεύουν την επιδερμίδα μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου που εισχωρούν σε αυτή, χάρη σε κάποιες χημικές συνθέσεις.

Η δράση των αντιηλιακών - όπως και των αντισηπτικών χεριών και των εντομοαπωθητικών - λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα όσον αφορά το αυτοκίνητό μας. Αυτό διότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε πολλά από αυτά, και δη η αιθανόλη, προκαλούν αντιδράσεις με τις επιφάνειες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά τους.

 ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ FORD FOCUS ST-LINE 1.5 ECOBOOST 150 PS

Το συγκεκριμένη ζήτημα έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους ανθρώπους της Ford, οι οποίοι πραγματοποιούν πυρετώδεις προσπάθειες για την ανεύρεση μιας λύσης, μέσω της δοκιμής νέων προϊόντων πάνω στα υλικά που χρησιμοποιούνται στα οχήματά της μάρκας. Στόχος η διατήρηση της ελκυστικής εμφάνισης των αυτοκινήτων σε βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, οι ομάδες της Ford στο Dunton της Μ. Βρετανίας και στην Κολωνία της Γερμανίας διενεργούν τεστ σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 74°C – αυτή είναι η θερμοκρασία που εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου σταθμευμένου στην παραλία μία καλοκαιρινή μέρα. Σε άλλες δοκιμές, προσομοιώνουν την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο με “βομβαρδισμό” των υλικών σε υπεριώδη ακτινοβολία, που αντιστοιχεί με την έκθεσή τους στο πιο φωτεινό μέρος του πλανήτη, επί 1.152 ώρες (48 ημέρες).

Επιπροσθέτως, οι μηχανικοί της Ford δοκιμάζουν την αντοχή των πλαστικών σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -30°C – κοντά δηλαδή στο όριο θραύσης τους – μέσω της επαναλαμβανόμενης αναπήδησης σε αυτές μιας ελαστικής μπάλας (δέκα φορές βαρύτερης από μία μπάλα ποδοσφαίρου) ώστε να διασφαλιστεί ότι το πλαστικό δε θα παρουσιάσει ρωγμές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των δοκιμών, η χημική σύσταση των εξωτερικών στρωμάτων μπορεί κάλλιστα να αλλάξει με σκοπό την προστασία του εσωτερικού τμήματος των τμημάτων. Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση της ελκυστικής εμφάνισης τους, αλλά και της αξίας μεταπώλησης του αυτοκινήτου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...