Έρχεται νέο σύστημα διοδίων

Χρέωση μέσω internet ή κινητού

  • -
  • -

Στη Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων για τις δημοπρατήσεις νέων έργων που έγινε στις 19 Μαΐου, συζητήθηκε το θέμα των διοδίων. Η Κοινοτική Οδηγία επιβάλει ένα διαλειτουργικό, ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο σε κάποιες χώρες θα είναι δορυφορικό. Στις περισσότερες θα είναι με τη μέθοδο του e-pass, σαν αυτό που υπάρχει στην Αττική Οδό.

Όπως αναφέρθηκε, σε ένα χρονικό ορίζοντα της τάξεως των δύο ετών θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε στον ελλαδικό χώρο να έχουμε ένα ενιαίο διαλειτουργικό σύστημα, με ηλεκτρονική συλλογή των διοδίων που θα εξασφαλίζει ταχύτητα διέλευσης και θα είναι πιο αναλογικό στο χρήστη. Με αυτό τον τρόπο θα πληρώνουμε τα χιλιόμετρα που διανύουμε.

Στην Εγνατία Οδό ωστόσο θα ισχύσει ένα άλλο σύστημα, αυτό της «βινιέτας». Ουσιαστικά είναι σύστημα χρονοχρέωσης και θα διαρκέσει μέχρις ότου λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά διόδια παντού. Με το σύστημα της «βινιέτας» η χρέωση θα μπορεί να γίνεται μέσω internet ή κινητού τηλεφώνου, ή ακόμη και σε σταθμούς των διοδίων, τράπεζες και διάφορα κεντρικά σημεία.

Στους σταθμούς των διοδίων θα υπάρχουν ειδικοί καταγραφείς οι οποίοι διαβάζουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και καταγράφουν αυτόματα τον αριθμό. Αν ο οδηγός είναι καταγεγραμμένος μέσα στον πίνακα σημαίνει πως έχει πληρώσει, αν όμως δεν είναι, καταγράφεται ως παράνομος και του αποστέλλεται η κλήση ταχυδρομικώς.

Το σύστημα αυτό υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του ’90 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Αυστρία, στην Ελβετία, στη Γερμανία πρόσφατα, στην Τσεχία και στην Ουγγαρία. Η εκτίμηση του Υπουργείου είναι ότι στην Ελλάδα θα λειτουργήσει αρχές του 2011, ενώ μέχρι το 2013 ολόκληρο το σύστημα διοδίων της χώρας θα γίνει διαλειτουργικό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...