WLTP: Αυστηρότερες δοκιμές από 1η Σεπτεμβρίου 2019

Για ποιο λόγο γίνονται αλλαγές και ποιους τομείς αφορούν;

  • -
  • -

1η Σεπτεμβρίου 2018. Ο άγνωστος όρος “WLTP” εισέρχεται στη ζωή μας, σύροντας μαζί του πολλά ερωτήματα. Με λίγα λόγια, επρόκειτο για ένα πρωτόκολλο που αντικαθιστούσε τον «διάτρητο» κύκλο NEDC και υποχρέωνε όλα τα μοντέλα να πληρούν κάποιες νέες και πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Η μέθοδος δοκιμών WLTP διασφαλίζει ότι οι εργαστηριακές μετρήσεις επί των αυτοκινήτων αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα, όπως είναι οι τιμές κατανάλωσης και οι εκπομπές CO2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΔΟΚΙΜΩΝ WLTP

Οι τροποποιήσεις, ωστόσο, στις διαδικασίες μέτρησης δεν τελείωσαν την 1 Σεπτεμβρίου 2018. Αντιθέτως, ένα χρόνο ακριβώς αργότερα, ήτοι την 1 Σεπτεμβρίου 2019, η διαδικασία θα ανανεωθεί φέροντας πιο αυστηρό πρόσημο.

Με τη βοήθεια της Volkswagen απαντάμε σε δύο βασικά ερωτήματα

Γιατί έρχεται ξανά στο προσκήνιο ο WLTP;

Ο ισχύων κύκλος δοκιμών «περνάει» στη δεύτερη φάση του, με τις διαδικασίες μέτρησης της κατανάλωσης και του CO2 να γίνονται ακόμα πιο αυστηρές. Οι νέοι κανονισμοί θα εμπλουτίσουν το υπάρχον πρωτόκολλο και θα προσφέρουν μεγαλύτερη νομική βεβαιότητα. Αναφορικά με τον λόγο που ο WLTP διαιρείται σε στάδια, αυτός έγκειται στην πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου θέματος. Το δεύτερο στάδιο του WLTP θα αυξήσεις τις εκπομπές CO2 ορισμένων κινητήρων, άρα και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που τους "φορούν".

Τι θα αλλάξει;

Η αυστηροποίηση της διενέργειας δοκιμών αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα. Επί παραδείγματι, ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα στο ντεπόζιτο εμποδίζει την διαρροή των αναθυμιάσεων στο περιβάλλον. Προηγουμένως, οι δοκιμές επί της συγκεκριμένης διαδικασίας πραγματοποιούνταν σε έναν αεροστεγές θάλαμο, εντός 24 ωρών. Στο άμεσο μέλλον, οι δοκιμές θα διαρκούν 48 ώρες- χρησιμοποιώντας τις ίδιες οριακές τιμές.

Ακόμη, με τη δεύτερη πράξη του WLTP, τα αυτοκίνητα που θα υποβάλλονται στις δοκιμές κατανάλωσης και ρύπων θα πρέπει να είναι ηλικίας από 6 μήνες (να έχουν διανύσει τουλάχιστον 15.000 χλμ.) έως 5 χρόνια (έως 100.000 km). Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα πρότυπα εκπομπών, τα συγκεκριμένα οχήματα θα δοκιμάζονται με τυχαία επιλογή, ενώ οι δοκιμές δεν θα διενεργούνται αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις, αλλά και στον δρόμο.

Το πρότυπο WLTP, τέλος, θα ισχύσει και για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, τα οποία, μέχρι σήμερα, υπάγονταν στο πρότυπο NEDC.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...