Volvo: Το πρώτο crash test παγκοσμίως για κράνη ποδηλάτου

Οι δοκιμές διενεργούνται σε συνεργασία με κορυφαία σουηδική μάρκα σπορ εξοπλισμού ασφαλείας

  • -
  • -

Στη συνεργασία με την POC, κορυφαία σουηδική μάρκα σπορ εξοπλισμού ασφαλείας προχωρά για άλλη μια φορά η Volvo, στο πλαίσιο διενεργείας μιας σειράς δοκιμών με επίκεντρο την σύγκρουση (crash tests) ανάμεσα σε αυτοκίνητα και κράνη ποδηλάτου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα των εταίρων αποτελείται από έναν αριθμό ειδικά σχεδιασμένων δοκιμών πρόσκρουσης, στις διάσημες εγκαταστάσεις του Κέντρου Ασφαλείας της Volvo, στο Γκέτεμποργκ. Αποτελεί, δε, τμήμα ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με στόχο την κατανόηση του είδους των μακροχρόνιων τραυματισμών τους οποίους υφίστανται οι δικυκλιστές.

Κατά τη διάρκεια των εν λόγω δοκιμών, κράνη ποδηλάτου της POC εφαρμόζονται σε κεφάλια ανδρεικέλων (crash dummies) που προσαρμόζονται σε μία ειδική πλατφόρμα. Σε δεύτερο στάδιο, η συγκεκριμένη πλατφόρμα εκτοξεύει τα τεχνητά κεφάλια προς διάφορα σημεία του καπό ενός στατικού αυτοκινήτου της Volvo.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ VOLVO XC40 T5 AWD AUTO

Προκειμένου να καταγραφούν ποικίλες μετρήσεις, το αυτοκίνητο κινείται με διαφορετικές ταχύτητες. Αυτό επιτρέπει στη Volvo και στην POC να κάνουν μια απευθείας σύγκριση ανάμεσα στο να φορά κανείς κράνος και στο να μην φορά.

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος θα βοηθήσουν την POC να κάνει ασφαλέστερα τα κράνη της, ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης με αυτοκίνητο, ενώ οι δοκιμές θα προσφέρουν στη Volvo πολύτιμη γνώση για τους συγκεκριμένους τύπους ατυχημάτων. Σε μεταγενέστερο στάδιο, η γνώση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την εξέλιξη λύσεων ασφαλείας.

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια η Volvo έχει εστιάσει στην προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται έξω από τα αυτοκίνητά της. Για παράδειγμα, η σουηδική εταιρεία λάνσαρε το σύστημα ανίχνευσης πεζών με πλήρως αυτόματο φρενάρισμα το 2010 και την ανίχνευση δικυκλιστών με πλήρως αυτόματο φρενάρισμα το 2013. Αμφότερες οι τεχνολογίες ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό όλων των μοντέλων της Volvo, ως τμήμα του CitySafety, κι έχουν βοηθήσει στη συνολική βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Σε προηγούμενή τους συνεργασία, η Volvo και η POC εξέλιξαν πιλοτικά ένα σύστημα που συνδέει ποδηλατικά κράνη με αυτοκίνητα, με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...