Μήνυμα ελπίδας: Εθελοντές καθάρισαν βανδαλισμένες πινακίδες

Εκστρατεία με σύνθημα «Καθαρές Πινακίδες- Ασφαλέστεροι Δρόμοι»

  • -
  • -

Ο βανδαλισμός των πινακίδων οδικής σήμανσης είναι ένα φαινόμενο που τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει λάβει διαστάσεις «μάστιγας». Η εν λόγω αντικοινωνική συμπεριφορά μπορεί ν’ αποτελεί για τους νέους έναν τρόπο έκφρασης και εξωτερίκευσης της επαναστατικότητάς τους, εγκυμονεί δε πολλούς κινδύνους, όπως είναι ο αποπροσανατολισμός των οδηγών και ο εκτροχιασμός από την πορεία τους –με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Το φαινόμενο έχει αναγνωσθεί εκ τη γενέσει του, αλλά παρά τις εξαγγελλίες για πάταξή του, ουδέποτε συνετάχθη σοβαρό σχέδιο για την επίλυσή του. Αντιλαμβανόμενοι τους λανθάνοντες κινδύνους, τα μέλη της εκστρατείας Clean Up - Safety Day του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλώνας» πήραν για άλλη μια φορά την κατάσταση στα χέρια τους.

Με σύνθημα «Καθαρές Πινακίδες – Ασφαλέστεροι Δρόμοι» και τελώντας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Δήμου Αθηναίων, την Παρασκευή 31 Μαΐου, οι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας -ανάμεσά τους και πολλά άτομα νεαρής ηλικίας- «κατέβηκαν» στην «ταλαιπωρημένη» από τους βανδαλισμούς πινακίδων περιοχή των Αμπελοκήπων και προχώρησαν στον καθαρισμό των πινακίδων. Στο πλευρό τους είχαν, επίσης, και τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Στο κάλεσμα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» ανταποκρίθηκαν πολλά ενεργά μέλη του, εθελοντές, υπάλληλοι της εταιρείας BEAT, οι οποίοι, όλοι μαζί, ένωσαν τις δυνάμεις τους  αποκαθιστώντας 157 έντονα βανδαλισμένες πινακίδες οδικής σήμανσης στους κεντρικούς άξονες και τις παράπλευρες οδούς της περιοχής. Χωρισμένοι σε 4 ομάδες και έχοντας μαζί τους τα απαραίτητα υλικά προχώρησαν στον καθαρισμό των πινακίδων στις οδούς περιμετρικά του γηπέδου "Απόστολος Νικολαΐδης", του Νοσοκομείου "Έλενα", γύρω από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, στις οδούς Σούτσου και Τσόχα, και έφτασαν μέχρι την Πλατεία Μαβίλη. Παράλληλα με την αποκατάσταση, διεγνώσθη και μια σειρά άλλων προβλημάτων (χαλαρά βιδωμένα σήματα, κλαδιά δέντρων), τα οποία θα αποσταλούν σε αρμόδιους φορείς.

Ανάλογες δράσεις διενεργούνται εδώ και αρκετά χρόνια σε περιοχές όπως το Μαρούσι, τη Δάφνη, την Ελευσίνα, την Καλλιθέα και τις Σέρρες, με τη σπουδαιότητά του έργου ν’ αποτυπώνεται στον καθαρισμό 1.200 πινακίδων. Η πρωτοβουλία συνάδει με το όραμα του Ινστιτούτου για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα» καθώς στοχεύει στην ενεργό υποστήριξη της υπεύθυνης και ασφαλούς οδήγησης, στην πρόληψη των τροχαίων συμβάντων, αλλά και στην αποκατάσταση του πολιτισμού και της ασφάλειας στους δρόμους και τις γειτονιές της χώρας.

Τέλος, σημειώνεται πως η συμμετοχή στις Δράσεις Καθαρισμού των Πινακίδων γίνεται υπό την καθοδήγηση των έμπειρων μελών του ΙΟΑΣ και είναι ανοιχτή σε όλους τους ευαισθητοποιημένους σε θέματα οδικής ασφάλειας πολίτες.

Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 210-8620150, 6984111206, www.ioas.gr 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...