Διαγωνισμός για 750 λεωφορεία λίγες μέρες πριν τις εκλογές

Ανάμεσα σε αυτά και ένας μεγάλος αριθμός ηλεκτρικών

  • -
  • -

Σε διαγωνισμό – μαμούθ ύψους 461 εκ. ευρώ, για την προμήθεια 750 λεωφορείων προχωρά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 1η Ιουλίου, έξι μέρες, δηλαδή, πριν την εκλογική αναμέτρηση.

Αναλυτικότερα, η προκήρυξη αφορά έναν στόλο 490 οχημάτων (+260 με δικαίωμα προαίρεσης), ο οποίος θα απαρτίζεται από τα εξής λεωφορεία:

 - 100 πετρελαιοκίνητα αρθρωτά λεωφορεία 18 m, κατηγορίας EURO VI (Τμήμα 1 της σύμβασης)

 - 200 απλά αστικά λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου 12 m (CNG), με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 130, ήτοι, σύνολο 330 (Τμήμα 2 της σύμβασης)

 - 190 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 m, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 130, ήτοι, σύνολο 320 (Τμήμα 3 της σύμβασης)

Επιπροσθέτως, η σύμβαση θα περιλαμβάνει 190 σταθερούς φορτιστές βραδείας φόρτισης, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 130, ήτοι, σύνολο 320, 13 κινητούς φορτιστές βραδείας φόρτισης, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 9, ήτοι, σύνολο 22 και 19 ταχυφορτιστών, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 13, ήτοι, σύνολο 32, για τα ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία (εντάσσεται στο Τμήμα 3 της Σύμβασης και αφορά στα ηλεκτρικά λεωφορεία)

Η αποσφράγιση των προσφορών θα διενεργηθεί στις 5 Ιουλίου - μόλις δύο 24ωρα πριν τις εκλογές- ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η προκήρυξη προχωρά χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Όπως προσθέτει ο «ΕΤ», πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Μεταφορών είχε αναρτήσει στη Διαύγεια απόφαση, δια της οποίας απεύθυνε κάλεσμα σε εταιρείας ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό, όταν αυτός προκηρυχθεί.

Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 17 χρόνων, ενώ 15ετούς διάρκειας θα είναι η προβλεπόμενη συντήρηση των λεωφορείων, η οποία θα ισχύσει από τη στιγμή θα πραγματοποιηθεί η παραλαβή τους. Η χρηματοδότηση καλύπτεται από το ΠΔΕ μέχρι η παρούσα προμήθεια να ενταχθεί σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών: "Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα"

"Ανυπόστατα" χαρακτήρισε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διενέργεια του διαγωνισμού "χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση". 

Ειδικότερα, μέσω ΔΤ, το υπουργείο αναφέρει πως έχουν "εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι... ενέργεια που προβλέπεται από τον νόμο, τον οποίο η κυβέρνηση σέβεται και εφαρμόζει".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου:
 
Με έκπληξη διαβάσαμε ανυπόστατα δημοσιεύματα αναφορικά με το διαγωνισμό για την Ανανέωση του στόλου των Λεωφορείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Θα έπρεπε οι συντάκτες τους να γνωρίζουν, ότι κανένας διαγωνισμός και πολύ περισσότερο ένας διεθνής διαγωνισμός, δεν μπορεί να προκηρυχτεί, εάν δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι. Ενέργεια που προβλέπεται από το νόμο, τον οποίο η κυβέρνηση σέβεται και εφαρμόζει. 

Μια απλή ανάγνωση της προκήρυξης θα αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς, ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση και υλοποίηση της προμήθειας.

Ειδικότερα για την προμήθεια των Λεωφορείων προβλέπεται συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (2014-2020) στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, σύμφωνα με την αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία χρηματοδότησης από την ΕτΕΠ.

Επίσης, ακριβώς λόγω της βαρύτητας και του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την προμήθεια που θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ταμεία της ΕΕ, ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συνεργασία με τους Jaspers, προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία χρηματοδότησης. Στην κατεύθυνση αυτή αποστάλθηκαν για έλεγχο στην Αρμόδια Διαχειριστική Αρχή τα σχετικά Τεύχη Δημοπράτησης και μετά τη θετική τους αξιολόγηση προχωρήσαμε στο σχετικό διαγωνισμό.
Θεωρούμε σκόπιμο, όμως, να αναφέρουμε κάποια στοιχεία τα οποία αφορούν το διαγωνισμό.
Το Υπουργείο εκπόνησε Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη του συγκοινωνιακού Έργου από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Από την εκπόνηση τους αφενός καταδείχτηκαν τα χρηματοοικονομικά στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η χρηματοδότηση τους, και αφετέρου, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα ανανέωσης του στόλου δεδομένου ότι το 2020 θα αποσυρθούν 227 οχήματα (λόγω συμπλήρωσης 25ετίας που ορίζει ο νόμος) και άλλα 163 θα αποσυρθούν έως το 2023. Παράλληλα προσδιορίστηκε το μείγμα των θερμικών, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις μελέτες, ανάγκη για Ανανέωση του στόλου είναι προφανής, άμεση και απαιτητή για την ομαλή λειτουργία των δημοσίων συγκοινωνιών, και στηρίζεται σε στοιχεία, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να την παρουσιάσουν ως πολιτική προεκλογική σκοπιμότητα. 

Ίσως κάποιοι επιθυμούν να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, με ότι αυτό θα σημαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών και την ποιότητα της ζωής σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και στοχεύοντας στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. 

Άλλωστε, είναι οι ίδιοι που το έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν: Έχουν απαξιώσει τις υποδομές των Αστικών Συγκοινωνιών σε Αττική και Θεσσαλονίκη τα προηγούμενα χρόνια και έχουν χρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια σε εκλεκτούς. 

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την Ανανέωση του Στόλου των λεωφορείων, για να αποκτήσουν οι πολίτες σύγχρονα μέσα μεταφοράς, φιλικά στο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας μια μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών ρύπων.



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...