O Δωδεκάλογος της Fiat

Η Fiat κλείνει 120 χρόνια ζωής και μας παρουσιάζει τα 12 σημεία αναφοράς στην ιστορία της

  • -
  • -

Τη συμπλήρωση 120 χρόνων ζωής γιορτάζει φέτος η Fabbrica Italiana Automobil Torino, γνωστότερη ως Fiat. Από την ίδρυσή της, το 1899, μέχρι και σήμερα, η μάρκα με έδρα το Τόρινο διακρίθηκε για καινοτόμες ιδέες της, για την πληθώρα μοντέλων που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους, καθώς για τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους της ανά τον κόσμο.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των εορτασμών, η ιταλική μάρκα ανατρέχει στο παρελθόν και σταχυολογεί  τα δώδεκα σημεία αναφοράς στην ιστορία της.

Ο Δωδεκάλογος της Fiat:

1900: Μόλις ένα χρόνο μετά τη «γέννησή» της, η Fiat εγκαινιάζει το πρώτο εργοστάσιό της (μονάδα παραγωγής), το Corso Dante, στο Τορίνο, το οποίο εφάρμοσε τεχνικές που αποτέλεσαν προπομπούς της γραμμής παραγωγής.

1910:  Εγκαινιάζεται η πρώτη μονάδα παραγωγής της μάρκας στις ΗΠΑ. Εντούτοις, οι εξαγωγές αυτοκινήτων μάρκας Fiat είχαν ξεκινήσει από το 1901, ενώ το 1908 τα εξαγόμενα μοντέλα είχαν πολλαπλασιαστεί.

1915: Ήδη από το 1909 η Fiat έχει προχωρήσει στην κατασκευή του πρώτου της κινητήρα για αεροπορική χρήση και το 1915 δίνει σάρκα και οστά στο αεροσκάφος που θα τον φιλοξενήσει. Σημείο ορόσημο για τη μάρκα αποτελεί και η κατασκευή του διθέσιου αναγνωριστικού Farman 5B.

1923: Τα εγκαίνια του εργοστασίου στο Lingotto, η γραμμή παραγωγής του οποίου ακολουθεί μια σπειροειδή πορεία. Παράλληλα, η οροφή του φιλοξενεί και εμβληματική πίστα δοκιμών για τα αυτοκίνητα.

1936: Το Fiat Topolino γεννιέται στο Lingotto αποτελώντας το μικρότερο όχημα που μπαίνει σε μαζική παραγωγή.

1957:  Η μάρκα τοποθετεί στη γραμμή της παραγωγής το 500αράκι ένα εκ των εμβληματικότερων μοντέλων της. Το δημιούργημα του ιδιοφυούς μηχανικού και σχεδιαστή Dante Giacosa, χαρακτηρίζεται για το καινοτόμο design του, το συμπαγές αμάξωμά του, την πρακτικότητά του και την προσιτή τιμή του, στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερα προσφιλές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓΙΑΤΙ RENAULT ΚΑΙ FIAT "ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ" ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΟΥΝ;

1967: Το Fiat 124 κατακτά τον τίτλο Car Of The Year. Ευρύχωρο και πρακτικό αποτέλεσε πρότυπο οικογενειακού αυτοκινήτου, καθώς και τη βάση για ξεχωριστές σπορ κατασκευές όπως τα 124 Sport Coupe και 124 Sport Spider. Η κατάκτηση του Car Of The Year από το 124 άνοιξε τον κύκλο διακρίσεων για τη Fiat στο συγκεκριμένο θεσμό. 

1980: Γεννιέται το Panda, ένα αυτοκίνητο ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό. Η παρουσίαση το 1983 του Panda 4x4, του πρώτου τετρακίνητου αυτοκινήτου πόλης και του ηλεκτρικού Panda το 1990 έρχονται να κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστό το Panda. Σήμερα το μοντέλο έχει περάσει στην 3η γενιά του, αποτελώντας σταθερά το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο πόλης στην Ευρώπη.

1984: Η παρουσίαση του κινητήρα F.I.R.E. φέρνει την επανάσταση χάρη στο σύγχρονο σχεδιασμό του συνόλου, αλλά κυρίως του πρωτοποριακού τρόπου κατασκευής του που γίνεται σχεδόν εξολοκλήρου από ρομπότ. Η Fiat έχει ήδη από το 1978 εντάξει στις μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων τα ρομπότ που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα, αλλά και την ποιότητα κατασκευής.     

1997: Η Fiat παρουσιάζει το Marea Bi-Power, το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο (CNG). Η μάρκα εξαργυρώνει την τόλμη της αποτελώντας σήμερα έναν εκ των μεγαλύτερων κατασκευασητών αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων CNG, με περισσότερες από 750.000 πωλήσεις.

2007: Καταφτάνει το νέο Fiat 500, βασιζόμενο στο μοναδικό στιλ και το ξεχωριστό χαρακτήρα του θρυλικού 500 του 1957. Το νέο 500 διατηρεί στο ακέραιο την αίσθηση ελευθερίας του προγόνου του, συνδυάζοντας ιδανικά τη μοντέρνα τεχνολογία με το κλασσικό στιλ. Σήμερα το νέο Fiat 500 εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με το διαχρονικό του χαρακτήρα αποτελώντας το 2ο δημοφιλέστερο αυτοκίνητο πόλης στην Ευρώπη, πίσω από το Fiat Panda.

 2019: Με το πρωτότυπο Fiat Concept Centoventi, η Ιταλική μάρκα γιορτάζει τα 120 χρόνια της. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα δίνει απάντηση στα καθημερινά προβλήματα μετακίνησης με μια σειρά ξεχωριστών χαρακτηριστικών, ενώ παράλληλα χάρη στον έξυπνο σχεδιασμό του θα παραμένει ιδιαίτερα προσιτό για το ευρύ κοινό.


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...