Bloomberg: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι φθηνότερα από τα diesel και βενζίνης

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν αυτές των ΗΠΑ

  • -
  • -

Στροφή προς τα υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα πραγματοποιεί η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών ευθυγραμμιζόμενοι με την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Οι πωλήσεις τους, ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν «πιάσει» τα επιθυμητά επίπεδα, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών τους.

Σύμφωνα, ωστόσο, με στοιχεία της Bloomberg New Energy Finance (BNEF), η πρωτοκαθεδρία των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης σε επίπεδο ταξινομήσεων αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν. Ο λόγος έγκειται στη συνεχή και σταθερή μείωση της τιμής των EV, η οποία, όπως αναφέρει η BNEF, σε λίγα χρόνια θα είναι ισοδύναμη με αυτή των diesel και βενζινοκίνητων, ενώ μακροπρόθεσμα θα αποτελέσουν την πιο οικονομική επιλογή για τους καταναλωτές.

Καθοριστικό ρόλο στη ριζική αλλαγή του σκηνικού διαδραματίζει η σύζευξη της διαρκώς αναπτυσσόμενης τεχνογνωσίας στην κατασκευή μπαταριών και της «οικοδόμησης» οικονομιών κλίμακας, μέσω του πολλαπλασιασμού των εργοστασίων παραγωγής μπαταριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «βουτιά» της τάξεως του 85% στο κόστος των μπαταριών ανά κιλοβατώρα, από το 2010 μέχρι και σήμερα.

ΟΙ 6 ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΡΥΠΟΓΟΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Τα παραπάνω συνηγορούν σε μακροπρόθεσμη κατακόρυφη μείωση της τιμής τόσο των υβριδικών όσο και των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επί παραδείγματι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, δεν… αργεί η μέρα που η μέση τιμή των ηλεκτροκίνητων θα κυμαίνεται μεταξύ 20-25 χιλιάδες ευρώ.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με άλλα στοιχεία του οργανισμού διενέργειας ερευνών με επίκεντρο την ψηφιακή βιομηχανία, την «καθαρή» ενέργεια και τις προηγμένες μεταφορές, BNEF, μέχρι το 2040 τα ηλεκτρικά θα αντιπροσωπεύουν το 57% του συνόλου των αυτοκινήτων που κινούνται στον πλανήτη.

Μεσοπρόθεσμα, και δη το 2025, εκτιμάται πως σχεδόν ένα στα δύο ηλεκτρικά που θα ταξινομούνται θα κυκλοφορούν στην Κίνα, ενώ, κατά την επόμενη δεκαετία θα βλέπουμε περισσότερα ηλεκτρικά στην Ευρώπη, απ’ ότι στις ΗΠΑ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...