Τα 10 υπεραυτοκίνητα της αστυνομίας του Ντουμπάι

Στην Ελλάδα δεν τα βλέπουμε ούτε στα όνειρά μας. Ας τα δούμε τουλάχιστον... σε φωτογραφία

  • -
  • -

Μία ολιγόλεπτη βόλτα στο οδικό δίκτυο της χώρας μας είναι αρκετή προκειμένου να αντιληφθούμε τον απαρχαιωμένο στόλο περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα, οι άνθρωποι της ΕΛΑΣ ίσως «κατσουφιάσουν» ακόμη περισσότερο αν μάθουν σε τι αυτοκίνητα επιβιβάζονται κάποιοι συνάδελφοί τους που βρίσκονται 3.288 χιλιόμετρα μακριά.

Ο λόγος για τους αστυνομικούς του Ντουμπάι, οι οποίοι «σύμμαχο» στο έργο τους έχουν υπεραυτοκίνητα που εμείς δεν τα βλέπουμε ούτε στα όνειρά μας. Επομένως, ας τα δούμε έστω… σε φωτογραφίες.

1)   Bugatti Veyron


Αναμφίβολα, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο θα είναι συνομήλικο (2005) με πολλά από τα περιπολικά της χώρας μας. Βέβαια, κανένα δεν απολαμβάνει την τελική ταχύτητα των 407 km/h και ούτε αγγίζει τα 100 km/h από στάση σε μόλις 2,5 δευτερόλεπτα. Αδιανόητη, επίσης, για ένα συμβατικό περιπολικό είναι η επιτάχυνση στα 300 km/h σε μόλις 16,7 δευτερόλεπτα. «Ραχοκοκαλιά» της Veyron είναι ο θηριώδης W16 κινητήρας των 8.0 λίτρων όπου και σταβλίζει 1.001 ίππους, ενώ η ροπή του ανέρχεται στα 1250 Nm.


2)  
Lamborghini Aventador


Να έχεις προβεί σε μια «ατασθαλία» και να σε καταδιώκει μια Lamborghini Aventador. Πραγματικά, εφιάλτης. Για τους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όμως, είναι πραγματικότητα. Ο αδάμαστος «ταύρος» της ιταλικής φίρμας εφοδιάζεται με έναν ατμοσφαιρικό 6.5 V12 κινητήρα απόδοσης 700 ίππων και 690 Νm ροπής, ενώ προτού αρχίσει να «ωρύεται» στα 350 km/h κρίνεται ικανός να «πιάσει» τα 100 km/h σε μόλις 2.9 δευτερόλεπτα.

3)   Audi R8


Μιας και μιλήσαμε για τη Lamborghini, ας περάσουμε σε ένα άλλο μέλος του ομίλου Wolkswagen. O λόγος για τη δυνατότερη έκδοση του Audi R8 (2008), με τον V10 FSI των 5.2 λίτρων, ο οποίος φιλοξενεί 525 αλογάκια ενώ η ροπή ανέρχεται στα 530 Nm. Η κίνηση μεταδίδεται στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός συνεκτικού συμπλέκτη που βρίσκεται λίγο πριν από το εμπρός διαφορικό.  Η ευελιξία του στους δρόμους της Μέσης Ανατολής είναι απόλυτα ικανοποιητική, ενώ η ανάρτηση μπορεί και απορροφά επιτυχώς τις ανωμαλίες του οδοστρώματος.

4)   Nissan GT-R


Το απεικονιζόμενο περιπολικό, ίσως νιώθει «μειονεκτικά» μέσα στον υπερπολυτελή στόλο του εμιράτου. Και ναι, μιλάμε για το Nissan G-TR. Το συγκεκριμένο “bad boy” φέρει έναν  κινητήρα V6 3.8 λίτρων με δύο τούρμπο, ενώ κάτω από το καπό του δεσπόζουν 570 ίπποι και 637 Nm ροπή. Η τελική του ταχύτητα στα 315 km/h συνοδεύεται από έναν σαγηνευτικό ήχο, ενώ για την επαγρύπνηση των αισθήσεων και την αναρρίχηση στα 100 Km/h απαιτούνται 3.3 δευτερόλεπτα.

5)   BMW i8


Εμπνευστής πολλών καινοτομιών, το Ντουμπάι δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις διεθνείς επιταγές για προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμα και αυτό, όμως, το κάνει με… στιλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το plug-in υβριδικό supercar της BMW i8 με τον υπετροφοδοτούμενο τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.5 BMW TwinPower Turbo και τους δύο ηλεκτροκινητήρες. Το κινητήριο σύνολο αποδίδει 360 ίππους και 570 Nm ροπή, ενώ η ηλεκτρική αυτονομία αγγίζει τα 35 km.

6)   McLaren MP4 – 12C


«Καρδιά» του θηρίου της McLaren αποτελεί ένας 3.8 λίτρων twin-turbo κινητήρας, με απόδοση 600 ίππους. Τη δύναμη στους πίσω τροχούς μεταφέρει ένα 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ενώ οι επιδόσεις χαρίζουν στους αστυνομικούς του εμιράτου πλατιά χαμόγελα. Τα 100 km/h από στάση επιτυγχάνονται σε περίπου 3 δευτερόλεπτα, ενώ τα 321 km/h καθιστούν το hypercar απόλυτα υπολογίσιμο για κάθε πιθανή καταδίωξη. Αν και στο Ντουμπάι, ποτέ δεν ξέρεις ποιο μπορεί να είναι το καταδιωκόμενο όχημα…

7)   Ferrari FF


Όπου «χορεύει» η πολυτέλεια με παρτενέρ τις επιδόσεις, δεν νοείται να απουσιάζει η Ferrari. Εκ των πρεσβευτών της ιταλικής φίρμας στο Ντουμπάι η τετρακίνητη Ferrari FF. Πηγή τροφοδότησης αποτελεί ένας V12, απόδοσης 660 ίππων. Ο «ταύρος» βρυχάται στα 335 km/h και προκειμένου να αγγίξει τα 100 km/h χρειάζεται 3,7 δευτερόλεπτα. Πέρα από τις καταιγιστικές της επιδόσεις, οι παραβάτες, έχουν να αντιμετωπίσουν και τους τέσσερις «σωματοφύλακες» του νόμου που φιλοξενούνται μέσα στην FF, μιας και είναι τετραθέσια.


8)  
Aston Martin One -77


Να βρίσκεσαι στη δουλειά σου και να γνωρίζεις πως κάθεσαι στο τιμόνι μιας εκ των μόλις 77 Aston Martin One -77 παγκοσμίως, η οποία κοστίζει 1.500.000 ευρώ. Ποιος στη χάρη σου! Φοράει έναν V12 κινητήρα 7,3 λίτρων με 760 ίππους και 750 Nm ροπής. Επιταχύνει από στάση μέχρι τα πρώτα 100 km/h σε μόλις 3,7 sec, με τη μέγιστη ταχύτητα να αγγίζει τα 354 km/h.

9)   Bentley Continental GT


Κάτω από το καπό της Continental το ρυθμό δίνει ο W12 ο οποίος συνεπικουρούμενος από δύο υπερσυμπιεστές εξάτμισης (turbo) αποδίδει 560 PS και 650 Νm ροπής. Στην έκδοση GT, o κινητήρας των 6.0 λίτρων παράγει 575 ίππους και 700 Nm ροπής, με χαμηλότερες εκπομπές CO2. Όσον αφορά την ταχύτητά του, ενδεχομένως να «ζηλεύει» κάποια από τα προαναφερθέντα μοντέλα, η ζήλια, ωστόσο, αντισταθμίζεται χάρη στην αίγλη που εκπέμπει.


10)              
Mercedes – Benz SLS AMG


Είναι λειτουργικό για τα όργανα της τάξης η άσκηση των καθηκόντων μέσω ενός αυτοκινήτου που οι πόρτες του ανοίγουν σαν φτερά γλάρου; Την απάντηση μπορούν να μας την δώσουν μόνο οι ίδιοι. Εμείς θα μείνουμε στον V8 κινητήρα των 6.2 λίτρων, απόδοσης 571 ps και 652 Nm ροπής. Όσον αφορά την επιτάχυνση στα 100 km/h από στάση, 3,8 δευτερόλεπτα κρίνονται υπεραρκετά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...