Το ηλεκτρικό αστικό λεωφορείο BYD στην Ελλάδα! (video)

Μία δίωρη φόρτιση του επιτρέπει να εκτελέσει δρομολόγια μιας ολόκληρης βάρδιας

  • -
  • -

Την ευκαιρία να δουν από κοντά το υπερσύγχρονο ηλεκτρικό αστικό λεωφορείο BYD είχαν όσοι βρέθηκαν χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ». Το GOCAR έδωσε το "παρών" στο νεοκλασικό μέγαρο και σας συστήνει με το ηλεκτρικό αστικό.

Το εκτιθέμενο «ερυθρόλευκο» αμιγώς ηλεκτροκίνητο λεωφορείο έχει μικτό βάρος 14,5 τόνους, συνολικό μήκος 8,7 μ, πλάτος 2,4 μ, μήκος μεταξονίου 4,3 μ, ενώ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι μηδενικό. Στο εσωτερικό του μπορούν να επιβιβαστούν 58 επιβάτες, 22 εκ των οποίων καθήμενοι - διατίθενται και θέσεις ΑμΕΑ.

Την εκδήλωσε χαιρέτησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας, αναφέροντας τα εξής: «Σε λίγες μέρες θα διενεργηθεί ο πρώτος διαγωνισμός για αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ είμαστε στην τελική φάση της υπογραφής της απόφασης για τις υποδομές φόρτισης. Είμαστε σε συνεργασία με φορείς για ανανέωση του στόλου στο άμεσο μέλλον, όχι στο απώτερο»

Για την τροφοδότησή του φροντίζουν δύο ισοδύναμοι ηλεκτροκινητήρες (90 kW έκαστος) τοποθετημένοι στις πλήμνες των τροχών συνολικής απόδοσης 180 kW (250 ίπποι), ροπή 350 Nm, άμεσα διαθέσιμη από την εκκίνηση του λεωφορείου. Όσον αφορά την φόρτιση, δύο ώρες αρκούν για την κάλυψη 200 km.  

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο τεχνικό πλεονέκτημα, καθώς το λεωφορείο, μετά από μια πλήρη φόρτιση τη νύχτα στο αμαξοστάσιο, έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης των δρομολογίων μιας ολόκληρης βάρδιας, απαλλάσσοντας έτσι τον συγκοινωνιακό φορέα από την εγκατάσταση έξτρα φορτιστών στις αφετηρίες ή σε άλλα σημεία για την επαναφόρτιση των μπαταριών, μια υποδομή που αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας του στόλου. Το αναγεννητικό σύστημα των φρένων μετατρέπει ένα μέρος της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική, την οποία αποθηκεύει στις μπαταρίες, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ακτίνας λειτουργίας του λεωφορείου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ».

Στο ταμπλό, έχει σε εύκολη ανάγνωση την κατάσταση των μπαταριών, τη θερμοκρασία τους, τη χωρητικότητά τους και τον αριθμό των υπολειπόμενων χιλιομέτρων.

Επιπροσθέτως, πέρα από το μοντέλο των 8,7 μέτρων η BYD διαθέτει και κάποια άλλα, 12μ, 13μ, 18μ και 12 μ, με τη χωρητικότητα των μπαταριών που φέρει το καθένα να εξαρτάται –μεταξύ άλλων- από τις ιδιαιτερότητες κάθε πόλης και χώρας. Πλεονέκτημα της μάρκας, έναντι των ανταγωνιστών της, συνιστά τόσο το είδος των μπαταριών (σιδήρου-φωσφορικού),  όσο και το γεγονός πως ο χρόνος φόρτισης είναι κατά 50% μειωμένος.

H εταιρεία BYD, σύμφωνα με τους διοικούντες της, κατασκευάζει μπαταρίες ασύγκριτης ανθεκτικότητας, απότοκο της 20ετούς εμπειρίας τους: «Ήμασταν οι πρώτοι που προχωρήσαμε στην κατασκευή μπαταριών προορισμένων για οχήματα. Ανάμεσα στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε είναι και η Νορβηγία όπου επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Το γεγονός, ωστόσο, πως δεχόμαστε αδιάλειπτα παραγγελίες από τη συγκεκριμένη χώρα επιβεβαιώνει την ποιότητα των μπαταριών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της BYD Europe, Javier Contijoch.

Αναφορικά με την BYD, συνιστά μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, ενώ μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε 50.000 παραδόσεις ηλεκτρικών λεωφορείων . Διατηρεί 34 εργοστάσια σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη, απασχολώντας 240.000 εργαζομένους. Στη Γηραιά Ήπειρο τα εργοστάσιά της βρίσκονται στην Ουγγαρία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...