Γιατί οι Ευρωπαίοι δέχονται να κατασκευάσουν τα αυτοκίνητά τους στην Κίνα;

Τα ηλεκτρικά smart είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

  • -
  • -

Η εξαγορά του 50% της smart από την Geely προκάλεσε έκπληξη στον κόσμο της αυτοκίνησης, καθώς οι Γερμανοί παραχώρησαν το ήμισυ της θυγατρικής τους μάρκας σε μία κινεζική εταιρεία. Μάλιστα όλα τα smart θα κατασκευάζονται από το 2022 στην Κίνα!

Πώς ένας κολοσσός, όπως η Daimler, αποφάσισε κάτι τέτοιο; Αντιμετώπιζε μήπως η smart σοβαρά οικονομικά προβλήματα; Η απάντηση δεν είναι απλή, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές μάρκες έχουν προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις. Παράδειγμα το iX3, το μεσαίο ηλεκτρικό SUV της BMW, το οποίο θα κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Κίνα για όλες τις αγορές του κόσμου.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων παγκοσμίως, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η πολυπληθής χώρα της Ασίας προσφέρει κρατική επιδότηση σε όσους αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αρκεί αυτά να κατασκευάζονται εκεί και να μην εισάγονται. Αυτό οδηγεί την μία μετά την άλλη τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην απόφαση να δημιουργούν κοινοπραξίες με κινεζικές εταιρείες για να κατασκευάζουν εκεί τα μοντέλα τους.

Εφόσον όλα τα νέα smart θα είναι εφεξής μόνο ηλεκτρικά και η Daimler θέλει να πουλάει εκατοντάδες χιλιάδες smart κάθε χρόνο (με το μεγαλύτερο μερίδιο να είναι στην Κίνα), η συνεργασία με την Geely ήταν μονόδρομος. Τον οποίο θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες ευρωπαϊκές μάρκες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...