Τα τρία μυστικά του πρώτου Cupra (video)

Η ασύλληπτη διαδικασία σχεδίασης ενός πρωτότυπου αυτοκινήτου

  • -
  • -

Όταν ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα αυτοκίνητο, δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να αναλογιστούμε τον αριθμό των ανθρώπων που επιστρατεύτηκαν, την ποσότητα… του ιδρώτα που χύθηκε και πόσες ώρες αφιερώθηκαν μέχρι να στηθεί αυτό μπροστά μας.

Αν, ωστόσο, είστε από τους λίγους που έχετε τις παραπάνω εύλογες απορίες, είστε τυχεροί, διότι η Seat θα σας τις λύσει –κάποιες από αυτές- μέσω της γνωστοποίησης των τριών σχεδιαστικών σταδίων του πρώτου Cupra, Formentor. Και αν είστε «ανοιχτοί» στις εκπλήξεις, μάθετε πως ο συνολικός χρόνος που αφιερώθηκε αποκλειστικά στον πρωτότοκο «υιό» της μάρκας, η οποία πλέον χαράσσει τα δικά της μονοπάτια ανήλθε σε 6 μήνες.

1.Μετατρέποντας τις ιδέες σε εικόνες

“Ένα αυτοκίνητο που θες να οδηγήσεις με τα ίδια σου τα χέρια”, ήταν ο φιλοσοφικός πυρήνας του Alberto Torrecillas, εκ των σχεδιαστών του εξωτερικού μέρους του μοντέλου, όταν άρχισε να διαμορφώνει τα πρώτα του σκίτσα. Ατελείωτες ώρες στο γραφείο, ιδέες, εκατοντάδες σχέδια, τα οποία –κατόπιν πολύωρων συζητήσεων- λιγοστεύουν και υποβάλλονται στις κατάλληλες τροποποιήσεις, ώστε, εν τέλει, να επιλεχτεί αυτό που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στο όραμα τη φίρμας. Ένα σκίτσο που θα εκπέμπει ένταση και θα δίνει την εντύπωση πως βρίσκεται σε αέναη κίνηση, μολονότι βρίσκεται πάνω στο χαρτί.

Την ίδια ώρα, τα τμήματα που είναι αρμόδια για τα χρώματα και την επένδυση του –εν δυνάμει- μοντέλου δίνουν όλη την προσοχή τους στη δημιουργία και επιλογή των εκείνων των χρωμάτων που θα εγείρουν τα δυνατότερα συναισθήματα.

2.Το Cupra στους δρόμους της Βαρκελώνης, χωρίς εργοστασιακή παρέμβαση

Τη διαμόρφωση της σιλουέτας του διαδέχεται το στάδιο όπου το αυτοκίνητο θα λάβει «σάρκα και οστά». Αυτό το κομμάτι έχει ανατεθεί στους “CAD” (Σχεδιασμός με τη βοήθεια του Η/Υ) σχεδιαστές, οι οποίοι μετατρέπουν τα σκίτσα σε 3D γραφικά, κάτι που τους επιτρέπει να καθορίσουν τις ακριβείς διαστάσεις του αυτοκινήτου, έτσι ώστε αυτό να είναι συμβατό με όλες τις λειτουργίες που αυτό θα φέρει. Επίσης, διενεργείται μια πληθώρα ελέγχων, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί πως πληροίται κάθε κριτήριο για τη δημιουργία του.

Χάρη, ακόμη, στα πλεονεκτήματα της εικονικής πραγματικότητας, το αυτοκίνητο εμφανίζεται ως δια μαγείας σε κεντρικό δρόμο της Βαρκελώνης. Η παραπάνω διαδικασία 3D αναπαράστασης εφαρμόζεται τόσο για το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του οχήματος. «Συνηθίζαμε (σ.σ. τα προηγούμενα χρόνια) να σχεδιάζουμε την τελική μορφή του αυτοκινήτου και μετά να αποφασίζουμε που θα τοποθετήσουμε το ραδιόφωνο, τα κουμπιά κ.ο.κ. Σήμερα, πρώτα τοποθετούμε την οθόνη και μετά καθορίζουμε όλα τα υπόλοιπα», επισημαίνει ο Jaume Sala, που είναι αρμόδιος για την εσωτερική σχεδίαση στα μοντέλα της Seat.

Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, η ισπανική μάρκα διαθέτει ένα ψηφιακό εργαστήριο σχεδίασης, όπου καθορίζεται η ψηφιακή αλληλεπίδραση. Προτεραιότητα αποτελεί η απλοποίηση των συστημάτων, με σκοπό την απρόσκοπτη ενημέρωση και ψυχαγωγία των επιβατών. Στην περίπτωση του Formentor, το επιθυμητό αποτέλεσμα επήλθε κατόπιν δύο ετών δοκιμών. Στόχος ήταν η τελική μορφοποίηση του πίνακα οργάνων και μιας οθόνης 10’’, ώστε να ενσωματωθούν περισσότερα από 3.000 εικονίδια.

3.Ένα μοντέλο από πηλό

 Η ομάδα της SEAT χρησιμοποιεί 700 κιλά πηλού προκειμένου να αναπαραστήσει το CUPRA Formentor, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ομοίωμα που θα αντανακλά σε ικανοποιητικό βαθμό την επιδιωκόμενη σιλουέτα του, καθώς και το εσωτερικό του. «Κατά τη διάρκεια κατασκευής του πρωτότυπου αυτοκινήτου, οι σχεδιαστές πραγματοποιούν συνεχείς αλλαγές στο μοντέλο. Ο πηλός επιτρέπει να κάνουμε όσες τροποποιήσεις θέλουμε», αναφέρει ο Carlos Acros, αρμόδιος για το εξωτερικό του μοντέλου.

Οι αριθμοί πίσω από ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο:

-500 σκίτσα

-700 κιλά πηλού για κάθε μοντέλο

-1.800 εικονίδια στην οθόνη και 1.300 στον ψηφιακό πίνακα οργάνων

-Πάνω από 50 χρωματικές δοκιμές

-Κλωστή συνολικού μήκους 1 χλμ

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...