Πέφτουν οι πωλήσεις των diesel – Αυξάνονται οι εκπομπές CO2

Η Νορβηγία έχει στραφεί στα AFV και ήδη… ανταμείβεται. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

  • -
  • -

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τα πετρελαιοκίνητα οχήματα βρέθηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων των οδηγών της Ευρώπης. Πλέον, όμως, το status quo της αυτοκίνησης, έχει αλλάξει ριζικά μιας και τα βενζινοκίνητα επανακτούν την πρωτοκαθεδρία τους.

Παράλληλα, όμως, με την «αντεπίθεση» της… βενζίνης, συντελείται και αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία έρευνας η οποία διενεργήθηκε από τη JATO Dynamics, σε 23 χώρες της Ευρώπης.

KATEBΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 63 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ iPAD

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 63 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ANDROID

Το 2018, σε σχέση με το 2017, ο μέσος όρος των εκπομπών CO2  επί ευρωπαϊκού εδάφους, αυξήθηκε κατά 2,4 g/km (από 118,1 σε 120,5 g/km), με την αύξηση να ανέρχεται σε 2,7 g/km αν πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης το 2016, έτος στο οποίο είχαν παρατηρηθεί τα χαμηλότερα νούμερα (117,8 g/km) από το 2007 (159,1 g/km) μέχρι και σήμερα.

Ενώ, λοιπόν, ο μέσος όρος CO2  γνώριζε μια σταθερή μείωση από το 2007 μέχρι το 2015, το 2016 το τοπίο άλλαξε άρδην, κάτι για το οποίο ευθύνεται η πτώση της δημοφιλίας των diesel. Χαρακτηριστική είναι η «βουτιά» της τάξεως του 8% των πωλήσεων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων κατά το 2017. Τα ποσοστά, μάλιστα, κατά το 2018, μειώθηκαν ακόμα περισσότερο (-18%).


Μελετώντας τον χάρτη της «αυτοκίνησης» της Ευρώπης, κατά το 2018 το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των ταξινομήσεων ανήκε στα βενζινοκίνητα με ποσοστό 57% , με τα πετρελαιοκίνητα και τα AFV (αυτοκίνητα εναλλακτικού καυσίμου, π.χ. ηλεκτρικά ή φυσικού αερίου), να συγκεντρώνουν 36% και 6% αντίστοιχα. Ο μέσος όρος των εκπομπών CO2  από βενζινοκίνητα ήταν 125,5 g/km, ενώ των πετρελαιοκίνητων και AFV ήταν 122,3 g/km και 65,5 g/km αντίστοιχα.

Ο κ. Ευάγγελος Χατζησταύρου, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών Ευρώπης της JATO Dynamics, σχολίασε, “Η εισαγωγή του WLTP standard τον Σεπτέμβριο του 2018 αποτέλεσε πρόκληση για την αγορά, καθώς δεν είχε ακόμη λάβει Έγκριση Τύπου μεγάλος αριθμός διαθέσιμων οχημάτων. Η αύξηση του CO2 είναι ασφαλώς ανησυχητική και συγχρόνως κακή είδηση για τις κυβερνήσεις και τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες. Αντί να προχωρήσει προς τα εμπρός, η βιομηχανία υποχωρεί σε μια εποχή όπου οι στόχοι σχετικά με τις εκπομπές γίνονται όλο και πιο αυστηροί”.

Σχετικά με τις 23 χώρες, η μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε στη Νορβηγία μιας και ο μέσος όρος των εκπομπών CO2 μειώθηκε κατά 11,4 g/km. Το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των Νορβηγών κρίνεται λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως το 57% των νέων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι υβριδικά και ηλεκτρικά.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε Ελβετία και Βέλγιο (+4.0 g/m εκάστη), ενώ αναφορικά με την Ελλάδα, ο μέσος όρος εκπομπών CO2 αυξήθηκε κατά 2,8 g/km, στα 111,4 g/km. Η χώρα μας είναι 5η στη λίστα με τον χαμηλότερο μέσο όρο εκπομπής CO2 ανά νέο αυτοκίνητο, κάτι που οφείλεται όχι στην περιβαλλοντική μας ευαισθησία, αλλά στο ότι - λόγω της οικονομικής κρίσης - οι Έλληνες οδηγοί στράφηκαν στα μικρά αυτοκίνητα, τα οποία εκπέμπουν λιγότερους ρύπους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...