To Brexit οδηγεί στην ανεργία 3.500 εργαζόμενους της Honda

Το εργοστάσιο στο Swindon της Αγγλίας θα κλείσει το 2021

  • -
  • -

Νέα που σοκάρουν ανακοίνωσε η Honda Μ. Βρετανίας. Η θυγατρική της ιαπωνικής μάρκας ενημέρωσε τους εργαζόμενούς της ότι το εργοστάσιο του Swindon θα κλείσει το 2021, όταν θα ολοκληρωθεί η παραγωγή του τωρινού Civic. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, στη νότια Αγγλία, απασχολούνται περίπου 3.500 άτομα, ενώ χιλιάδες ακόμη εργάζονται σε εταιρείες που προμηθεύουν τη μονάδα παραγωγής της Honda.

Επίσημα, η απόφαση αποδίδεται στην αναδιάρθρωση του παγκοσμίου δικτύου παραγωγής της Honda και στις αλλαγές που επιφέρει η στροφή στην ηλεκτροκίνηση, όμως είναι πέραν αμφιβολίας ότι η παύση λειτουργίας του εργοστασίου του Swindon έχει άμεση σχέση με το Brexit. Η επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται στη Μ. Βρετανία και θα εξάγονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τα καταστήσει ακριβότερα σε σχέση με ανταγωνιστικά μοντέλα που έχουν γραμμή παραγωγής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή ακόμη και στην Ιαπωνία, καθώς ΕΕ και Ιαπωνία αποφάσισαν κατάργηση των δασμών 10% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Ευρώπη.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ Η FORD ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Το εργοστάσιο στο Swindon ιδρύθηκε το 1985 και το 1989 άρχισε να κατασκευάζει κινητήρες. Πρώτο μοντέλο ήταν το Accord το 1992, ενώ το 1994 άρχισε η παραγωγή του Civic. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 150.000 μονάδες.

Το 2021 θα σταματήσει επίσης η παραγωγή του Civic sedan στην Τουρκία, όμως πρόθεση της Honda είναι να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη συγκεκριμένη χώρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...