Τι ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να έχετε αν καταρρεύσει κτίριο πάνω στο αυτοκίνητό σας;

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Κώστας Μπερτσιάς, μιλάει στο GOCAR

  • -
  • -

Ανησυχία στους οδηγούς έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες εικόνες της ολοσχερούς καταστροφής ενός αυτοκινήτου, κατόπιν της κατάρρευσης της πρόσοψης ενός εγκαταλελειμμένου κτηρίου στον Κεραμεικό.  

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, αλλά και των δεκάδων ετοιμόρροπων διατηρητέων κτηρίων, το GOCAR επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Κώστα Μπερτσιά. Στο  επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ασφαλιστική κάλυψη που πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ προκειμένου να αποζημιωθούν κατόπιν ανάλογων περιστατικών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερτσιά, «ιδανική κρίνεται η μεικτή κάλυψη». Όπως, ωστόσο, επισημαίνει, στο πλαίσιο της κάλυψης, πρέπει να γίνεται ειδική αναφορά στις περιπτώσεις που θα δοθεί αποζημίωση. «Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πρέπει να το συζητήσει με τον ασφαλιστή του, διότι δεν το προσφέρουν όλες οι ασφαλιστικές. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει εξειδικευμένη κάλυψη, όπου να συμπεριλαμβάνεται η ζημιά από πτώση κτηρίου». Όσον αφορά, την επιπρόσθετη επιβάρυνση στο ασφαλιστικό συμβόλαιο, αυτή είναι μικρή.

Επιπροσθέτως, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, «υπάρχει και η “Ασφάλεια Αυτοκινήτου από Φυσικά Φαινόμενα”. Βέβαια, σε συμβάντα όπως αυτό στον Κεραμεικό, η συγκεκριμένη ασφάλεια δεν “ενεργοποιείται”, μιας και δεν είχε προηγηθεί κάποιο ακραίο φυσικό φαινόμενο, όπως καταιγίδα ή σεισμός», κατέληξε ο κ. Μπερτσιάς.

Ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κάλυψη, κρίνεται απαραίτητο να φροντίζετε και οι ίδιοι για την ασφάλειά σας. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγετε τη στάθμευση μπροστά σε εγκαταλελειμμένα- διατηρητέα κτήρια, τα οποία συναντώνται σε πολλές περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, καθώς και σε άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 1.800 κτήρια που κινδυνεύουν με κατάρρευση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...