Πρόγραμμα Plug-in στο Στρασβούργο

Βιώσιμη μετακίνηση από την Toyota

  • -
  • -

Ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας του Plug-in Hybrid Vehicle ξεκίνησαν πρόσφατα η Toyota, η Γαλλική εταιρία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας EDF και οι δήμοι της πόλης του Στρασβούργου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 100 Plug-in Hybrid Vehicles (PHV) σε συνδυασμό με μία ειδική υποδομή φόρτισης για χρήση από δημόσιους φορείς και ιδιώτες εταίρους στο Στρασβούργο και την ευρύτερη περιοχή. Την υποστήριξη του έργου ανέλαβε το Ταμείο Έρευνας (Research Fund) που διευθύνει η Γαλλική Υπηρεσία για το Περιβάλλον και τη Διαχείριση Ενέργειας - Environment & Energy Management Agency ADEME.

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της παγκόσμιας δραστηριότητας της Toyota όπου συμμετέχουν 600 Prius Plug-in που θα κυκλοφορήσουν σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, με κύριο σκοπό τη διερεύνηση στην πράξη της νέας αυτής τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας EDF και Toyota, ξεκίνησαν δοκιμές επί Ευρωπαϊκού εδάφους σε Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία ενώ στόχος της EDF είναι η αξιολόγηση διαφόρων επιλογών για την υποδομή φόρτισης. Μέσα από τη δοκιμή, θα αξιολογηθεί επίσης η αποδοχή των καταναλωτών για τη νέα αυτή φιλοσοφία χρήσης και θα διερευνηθούν οι παράμετροι για την εμπορική χρήση του συστήματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η EDF, με τη λειτουργική υποστήριξη της θυγατρικής της Electricité de Strasbourg (ES), θα έχει μία τεχνική και οικονομική συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να δημιουργηθούν πάνω από 150 σημεία φόρτισης στα σπίτια των χρηστών, στις εγκαταστάσεις των εταίρων, σε δημόσιους χώρους στάθμευσης και σε δημόσιους δρόμους. Μερικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ένα πρωτοποριακό σύστημα φόρτισης της EDF, ικανό να ελέγξει την επικοινωνία μεταξύ πρίζας και οχήματος, διασφαλίζοντας παράλληλα μία ασφαλή φόρτιση. Στόχος είναι να επιτυγχάνεται η αναγνώριση του οχήματος και η τιμολόγηση της καταναλωθείσας ενέργειας.

Επιπλέον, η Γερμανική εταιρία παροχής ενέργειας EnBW (Energie Baden-Württemberg AG, EDF Group), θα επεκτείνει το πρόγραμμα στο Baden-Württemberg, στη Γερμανία, δοκιμάζοντας δέκα PHV και την ειδική υποδομή φόρτισής τους.

Ο δήμος θα μισθώσει πέντε υβριδικά κι έχει δημιουργήσει σημεία φόρτισης σε δημόσιους δρόμους και επιδοτεί την τοπική εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων για τη μίσθωση άλλων τριών αυτοκινήτων. Τα υπόλοιπα υβριδικά θα ενοικιαστούν σε διάφορα δημόσια ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρίες.

Το Plug-in Hybrid Vehicle χρησιμοποιεί την υβριδική τεχνολογία της Toyota, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι η μπαταρία του μπορεί να επαναφορτιστεί από μία στάνταρ ηλεκτρική πρίζα ρεύματος. Για σύντομες αποστάσεις το PHV μπορεί να λειτουργεί αποκλειστικά ως ηλεκτρικό, ενώ για μεγαλύτερες αποστάσεις λειτουργεί σαν ένα συμβατικό υβριδικό. Η Toyota εκτιμά ότι το PHV θα επιτύχει απαράμιλλα επίπεδα κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών ρύπων, συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο όχημα μαζικής παραγωγής κυκλοφορεί σήμερα. Βασισμένο στην τρίτη γενιά Prius, το νέο Prius Plug-in Hybrid εφοδιάζεται με μπαταρία ιόντων λιθίου και εκπέμπει μόνο 59g CO2/km.

«Η τεχνολογία Plug-in Hybrid είναι ζωτικός παράγοντας στο δρόμο για τη βιώσιμη μετακίνηση» δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Toyota Motor Corporation (TMC), Takeshi Uchiyamada σήμερα σε συνέντευξη τύπου. «Βασισμένο στην τεχνολογία του πλήρως υβριδικού συστήματος κίνησης της Toyota, το PHV αντιπροσωπεύει σήμερα τον πιο πρακτικό τρόπο αυξημένης χρήσης ηλεκτρισμού στα ατομικά μέσα μεταφοράς. Τώρα, πρέπει να διερευνήσουμε την αποδοχή της νέας τεχνολογίας από την αγορά, γι’ αυτό και με την ευκαιρία λανσαρίσματος σήμερα στο Στρασβούργο, είμαστε ευτυχείς που ξεκινάμε το Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα περιορισμένων μισθώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα παραχωρηθούν 200 οχήματα σε επιλεγμένους δημόσιους φορείς και ιδιώτες πελάτες σε 18 Ευρωπαϊκές χώρες».

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...