Το GOCAR στη CES 2019: Ducati ConVeX, η ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Η Ducati σε συνεργασία με την Audi και την Ford ανέπτυξαν και παρουσίασαν ένα σύστημα επικοινωνίας της μοτοσικλέτας με τα... πάντα

  • -
  • -
Στην ετήσια έκθεση τεχνολογίας CES 2019 (Consumer Electronics Show 2019), στο Las Vegas, σε συνεργασία με την Audi και τη Ford, η Ducati παρουσίασε για πρώτη φορά σε αμερικάνικο έδαφος την τεχνολογία ConVeX (Connected Vehicle to Everything), που διασυνδέει τα οχήματα, τις οδικές υποδομές και τους πεζούς, με στόχο να αυξήσει την ασφάλεια για όλους και ιδιαίτερα τους χρήστες των δύο τροχών. 
Μια πρώτη παρουσίαση είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο στη Γερμανία, με την τεχνολογία ConVeX να αποτελεί κομβικό σημείο στη στρατηγική “Safety Road Map 2025” της Ducati, που αποβλέπει σε αυξημένα επίπεδα ασφάλειας για τους μοτοσικλετιστές. Οι πρώτες φάσεις αυτής της στρατηγικής προβλέπουν τη σταδιακή εφαρμογή του συστήματος ABS Cornering σε ολόκληρη τη γκάμα της Ducati, καθώς και την κυκλοφορία το 2020 μίας μοτοσικλέτας με μπροστινό και οπίσθιο σύστημα ανίχνευσης (ραντάρ).
Παράλληλα, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων στη CES, η Ducati, η Audi, η Ford και η Qualcomm Technologies, κατασκευάστρια επεξεργαστών (chips) η τελευταία, ανακοίνωσαν τις από κοινού συνεχείς προσπάθειές τους για την επιτάχυνση της εφαρμογής της νέας τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την αυτοματοποιημένη οδήγηση. Στις επιδείξεις στη CES πρωταγωνιστής είναι μία Ducati Multistrada 1260, όπως και μοντέλα των Audi και Ford, εξοπλισμένα με το ολοκληρωμένο «τσιπάκι» 9150 C-V2X της Qualcomm, επιδεικνύοντας και πρακτικά πώς η ConVeX εξασφαλίζει την 100% ασφαλή διέλευση οχημάτων και μοτοσικλετών σε διασταύρωση τεσσάρων κατευθύνσεων, δίχως σηματοδότες και σήμανση. 
Επιπρόσθετα, οι συνεργαζόμενες εταιρίες επιδεικνύουν στη CES τις τεχνολογίες V2V (Vehicle-to-Vehicle/Όχημα προς Όχημα), V2P (Vehicle-to-Pedestrian/Όχημα προς Πεζό) και V2I (Vehicle-to-Infrastructure/Όχημα προς Υποδομή) τονίζοντας τη σημασία και τη δυναμική της τεχνολογίας ConVeX. Σε διάφορα σενάρια επίδειξης γίνεται σαφές με εντυπωσιακό τρόπο η αξία της νέας γενιάς επεξεργαστών ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις σε διασταυρώσεις και επικίνδυνα σημεία, ενώ παράλληλα βελτιώνεται αποτελεσματικά η προστασία πεζών και δικυκλιστών.
Οι επιδείξεις στο Las Vegas ακολούθησαν αυτές που έγιναν πέρυσι στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Κίνα. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία συμπληρώνει τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS - Advanced Driver Assistance Systems) και συνεργάζεται άψογα με αισθητήρες υπέρηχων/υπέρυθρων, κάμερες κ.α., βελτιώνοντας σε πρωτόγνωρο βαθμό τα επίπεδα ασφάλειας στους δρόμους, ιδιαίτερα για τους αναβάτες δίτροχων.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...