Οι μπαταρίες Tesla λύση για την ενέργεια σε ελληνικά νησιά;

Το θέμα υπήρξε αντικείμενο συνάντησης στελεχών της εταιρείας με τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

  • -
  • -

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και στροφή προς τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Αρκετά πάντως νησιά δεν θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρική ενέργειας, για πρακτικούς ή οικονομικούς λόγους.

Το θέμα της ενεργειακής επάρκειάς τους συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με στελέχη της Tesla, τα οποία πάντως δεν κατονομάζονται. Η αμερικάνικη εταιρεία μπορεί να προμηθεύσει τα ελληνικά νησιά με μπαταρίες τεράστιας χωρητικότητας, στις οποίες θα αποθηκεύεται ηλεκτρική ενέργεια και θα γίνεται στη συνέχεια η διαχείρισή του.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Υπουργείου, «ο στοχαστικός χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων. Η στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη καθίσταται πλέον και οικονομικά συμφέρουσα. Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με την Tesla μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής».

Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Από τα τέλη του 2017 λειτουργεί στη νότια Αυστραλία η μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου, χωρητικότητας 129 MWh. Το Tesla Powerpack έχει συνδεθεί με προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την Neoen και παρέχει επαρκή ενέργεια για την ηλεκτροδότηση 30.000 νοικοκυριών!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...