Το Fiat 500 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης

«Εισιτήριο» για την εξασφάλιση της παρουσίας του στην έκθεση «Η αξία του καλού Design» αποτέλεσε το στιλιστικό κάλος που το χαρακτηρίζει

  • -
  • -

Με την παρθενική παρουσία του στην επικείμενη έκθεση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης ( 10 Φεβρουαρίου - 27 Μαΐου 2019) «η αξία του καλού Design» αναμένεται να τιμηθεί το Fiat 500 F, ως επιβράβευση για το στιλιστικό κάλος που το διέπει.

Παραμένοντας στην παραγωγή από το 1965 έως το 1972  συνδύασε το στιλ με τη λειτουργικότητα και εδραιώθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα Design icons στην ιστορία του αυτοκινήτου. Πέραν, βέβαια, της σχεδιαστικής του πρωτοτυπίας, προσφερόταν και σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή, γεγονός που οδήγησε την ιταλική φίρμα στο να παράγει περισσότερα 4.000.000 Fiat 500. Οικονομικό και αξιόπιστο εξελίχθηκε σε «σημαιοφόρο» της εξάπλωσης της αυτοκίνησης στην μεταπολεμική Ευρώπη.

Γνωστό ως «Πεντακοσαράκι», το Nuova 500 σχεδιάστηκε από τον Dante Giacosa και παρουσιάστηκε το 1957. Ο Giacosa εντάχθηκε στο δυναμικό της Fiat το 1927 και ήταν υπεύθυνος για την εξέλιξη μιας σειράς πολύ σημαντικών μοντέλων κατά τη διάρκεια της 43χρονης καριέρα του. Συμπαγές, οικονομικό και πρακτικό, το 500 ήταν ένα αυτοκίνητο για τις μάζες. Παρά τις μικρές εξωτερικές διαστάσεις, ο έξυπνος σχεδιασμός του Giacosa εξασφάλισε πλούσιους χώρους για 4 επιβάτες. Η υφασμάτινη αναδιπλούμενη οροφή που ήταν στο βασικό εξοπλισμό του μοντέλου, συνέβαλε στον ξεχωριστό χαρακτήρα του μοντέλου, ενίσχυε την αίσθηση ευρυχωρίας και μείωσε τη χρήση μετάλλου, ενός υλικού που δεν υπήρχε σε μεγάλη επάρκεια κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Η τεράστια επιτυχία του μοντέλου επαναλήφθηκε με την παρουσίαση του νέου Fiat 500 το 2007.

Για το σκοπό της έκθεσης, το εμβληματικό μοντέλο της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, θα τοποθετηθεί δίπλα σε μία ποικιλία αντικειμένων – από ηλεκτρονικές συσκευές και έπιπλα, μέχρι αθλητικά είδη- τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή τη στιλιστική καινοτομία που κυριάρχησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 μέχρι τα «λοίσθια» της δεκαετίας του 1950.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...