Γιατί απεργούν οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών;

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στις περιφέρειες μιλά στο GOCAR για τα αιτήματά τους

  • -
  • -

Για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα δεν πραγματοποιούνται οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εξεταστών. Το συνδικαλιστικό όργανο ζητεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να καταβάλει τις αποζημιώσεις στους εξεταστές που συμμετείχαν σε εξετάσεις εκτός ωραρίου εργασίας, το πεντάμηνο Μαΐου-Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα καλεί την ηγεσία του Υπουργείου να μην εφαρμόσει αρκετές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές (όπως η μη παρουσία του εξεταστή μέσα στο αυτοκίνητο) θα αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα της διαφθοράς.

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Βέτα Πανουτσάκου, απάντησε στις ερωτήσεις του GOCAR για τις αντιδράσεις των εξεταστών.

Οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών συνεχίζουν να απέχουν από το έργο των εξετάσεων. Έχετε έρθει σε επαφή με στελέχη του Υπουργείου;

Η Ομοσπονδία μας εδώ και 3 χρόνια θέτει στους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Μεταφορών και Περιφερειάρχες) τα ζητήματα, που σχετίζονται με τις εξετάσεις οδήγησης των υποψηφίων οδηγών και των οδηγών γενικότερα. Με υπομνήματα και ανακοινώσεις ζητάμε να προωθηθούν λύσεις, που θα διασφαλίζουν την οδική ασφάλεια και θα εξασφαλίζουν με διαφάνεια την ορθή εκτέλεση των αρμοδιοτήτων των Δ/νσεων Μεταφορών.

Από το 2016 είναι η 3η φορά, που οι συνάδελφοι εξεταστές βρίσκονται σε αποχή.  Φτάσαμε δε φέτος σε συνεχιζόμενη αποχή από αρχές Οκτώβρη, μετά από 5 μήνες απλήρωτης δουλειάς. Παρ’ όλα αυτά από το 2016 δεν έχει γίνει καμία συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, παρόλο που έχουμε καταθέσει σχετικό αίτημα «εκατό» φορές, εγγράφως, προφορικά, με αυτοπρόσωπη παρουσία κλπ.

Το «αυτί του δεν ιδρώνει»… και το λέμε αυτό όχι μόνο γιατί αρνείται να συναντηθεί μαζί μας, αλλά κυρίως γιατί δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, δεν προωθεί νομοθετική ρύθμιση επίλυσης του προβλήματος, αδιαφορεί προκλητικά για τα τεράστια ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί, για τις επιπτώσεις που υπάρχουν σε μια σειρά επαγγελματικούς κλάδους και πολίτες.

Με ποιους επιλέγει να συναντιέται και τι συζητάει δεν ξέρουμε…

Υπάρχει κάποια περιφέρεια της Ελλάδας όπου πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης;

Η αποχή είναι σχεδόν καθολική, γιατί αποδείχτηκαν τόσο οι προθέσεις, όσο και οι δηλώσεις του υπουργού και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών κενές περιεχομένου, αφού από το 2016 όλο πάει στη Βουλή ένα Σχέδιο Νόμου… και το μόνο που έχει πάει είναι κάποιες μεταβατικές διατάξεις…, που κι αυτές λήξανε τον Απρίλη του 2018.

Και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες περάσανε σε μια βραδιά «μνημόνια», που ανατρέψανε ολόκληρες ζωές και μια ρύθμιση για την πληρωμή των συναδέλφων εξεταστών και την λύση του προβλήματος δεν την ψηφίζουν…

Τα αιτήματά σας είναι μόνο οικονομικά ή διαφωνείτε και με το σχεδιαζόμενο νέο καθεστώς για τις εξετάσεις;

Στεκόμαστε απέναντι στο ισχύον διάτρητο σύστημα εξετάσεων οδήγησης, που δεν υπηρετεί την οδική ασφάλεια, που συγκαλύπτει έκνομες ενέργειες και αφήνει έκθετους τους συναδέλφους, που εργάζονται με «ψηλά το κεφάλι» και αποτελούν και την πλειοψηφία, που φυσικά εκπροσωπούμε.

Με την αποχή από το έργο των εξετάσεων διεκδικούμε :

Αναβάθμιση του εξεταστικού έργου, της οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς, νομοθέτηση και λήψη μέτρων διαφάνειας, με νομοθέτηση  σχετικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του έργου των εξετάσεων οδήγησης. Όχι στους σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση του έργου.

Απαίτηση για έργο, που θα επιτελείται εκτός ωραρίου, από 2 εξεταστές, με αποζημίωση. Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Επαναφορά της χορήγησης της αποζημίωσης στους συναδέλφους που εκτελούν το λεγόμενο βοηθητικό έργο των εξετάσεων. Όχι στους σχεδιασμούς για εξετάσεις εντός ωραρίου εργασίας. Αποτελούν σχεδιασμούς «επί χάρτου», γιατί δεν παίρνουν υπόψη τους την τραγική υποστελέχωση  των υπηρεσιών, ούτε λύνουν τα υπαρκτά προβλήματα μετακίνησης των υπαλλήλων σε χώρους εκτός των υπηρεσιών τους.

Απόσυρση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για τις εξετάσεις οδήγησης καθώς και της ρύθμισης για την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης των 74ρηδων. Κατάργηση των πρακτικών εξετάσεων των 74ρηδων. Εξέταση της υγείας των 74ρηδων (αντανακλαστικά κλπ), μέσα από δημόσιες δομές. Όχι στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας.

Κάλυψη των προβλεπόμενων για την χορήγηση διπλώματος οδήγησης ιατρικών  εξετάσεων των πολιτών από τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία, καταργώντας τα σχετικά παράβολα.

Ο Υπουργός, κ. Σπίρτζης, υποστηρίζει ότι ο νέος τρόπος εξετάσεων θα περιορίσει τα φαινόμενα διαφθοράς που παρατηρούνται για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Η ΟΣΥΑΠΕ τι απαντά;

Μακάρι να εξαλειφτούν, όμως "κρατάμε μικρό καλάθι" , γιατί η ύπαρξη μιας κάμερας στο αυτοκίνητο δεν λύνει το πρόβλημα… Η διαπλοκή δυστυχώς μπορεί να γίνεται και πίσω από τις κάμερες και η διαφθορά δεν συνδέεται μόνο με ανεπάρκεια ικανότητας οδήγησης, λάθη στις εξετάσεις κλπ.

Γιατί αντιδράτε στο να περάσουν ξανά από εξετάσεις οι οδηγοί άνω των 74 ετών;

Είμαστε αντίθετοι στις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης των 74ρηδων, όχι στις ιατρικές, στον έλεγχο των αντανακλαστικών με προσομοιωτές κλπ, εξάλλου δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο, από καμιά μελέτη ότι οι ηλικιωμένοι φέρουν το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης των ατυχημάτων.

Μεγαλώνοντας δεν ξεχνάς να οδηγείς…, τα προβλήματα στην οδήγηση έχουν βάση τα ιατρικά δεδομένα, τα οποία θα έπρεπε να σχετίζονται όχι μόνο με τα αποτελέσματα των εξετάσεων οφθαλμίατρου και παθολόγου, αλλά και με τον εντοπισμό γνωσιακών λειτουργιών, την ταχύτητα έκλυσης αντανακλαστικών κλπ, δηλαδή με έναν ολοκληρωμένο και ενδελεχή ιατρικό έλεγχο κι από νευρολόγο, ΩΡΛ κλπ.

Ταυτόχρονα αναδεικνύουμε ότι οι ιατρικές εξετάσεις γίνονται με «παράβολα» κι όχι δωρεάν από δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα με το σύστημα, που θέλει να εφαρμόσει το Υπουργείο Μεταφορών οι συνταξιούχοι θα χάνουν άλλη μια σύνταξη, από τις πετσοκομμένες, που έχουν μείνει, προκειμένου να πληρώσουν γιατρούς, παράβολα κλπ. Μόνο για τα παράβολα απαιτούνται κοντά στα 100 ευρώ!!!

Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφερθούμε και στο γεγονός ότι η αναφερόμενη στην υπουργική απόφαση διαδικασία προβλέπει την διενέργεια της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, με οποιοδήποτε όχημα χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή, χωρίς να προβλέπει με ποιανού την ευθύνη θα αποτρέπεται κάποιο ατύχημα και ποιες οι ενδεχόμενες ποινικές – αστικές ευθύνες του εξεταστή στην περίπτωση μη αποτροπής του. Δεν μας λένε πως θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη ενός οδηγού, του οποίου η άδεια οδήγησης έχει λήξει κλπ. Και τέλος θεωρούμε ότι η κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των ηλικιωμένων και όλων των ανθρώπων γενικότερα απαιτεί πάνω απ’ όλα δίκτυο σύγχρονων, επαρκών και φτηνών συγκοινωνιών, ζήτημα που υπολείπεται σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...