Οι ποινές για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Αυτές τις γιορτές αλλά και κάθε στιγμή πρέπει να θυμόμαστε ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί»

  • -
  • -
Οι ποινές για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Το πρόβλημα της οδήγησης έχοντας πιει… ένα ποτήρι παραπάνω αναδείχθηκε και πάλι από τους πρόσφατους ελέγχους της Τροχαίας Αττικής.

Το διήμερο 30/11-1/12 υποβλήθηκαν σε αλκοτέστ 2.259 οδηγοί και το 10% εξ αυτών (οι 224) βρέθηκαν να είναι υπό την επίδραση οινοπνεύματος!

Οι έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια αναμένεται να ενταθούν τις ημέρες των εορτών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πίνουμε όταν πρόκειται να οδηγήσουμε ή δεν οδηγούμε όταν πρόκειται να πιούμε. Όχι για να αποφύγουμε τα υψηλά πρόστιμα και τις υπόλοιπες ποινές, αλλά για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και αυτές των συνανθρώπων μας.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για την οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ

Στην πρώτη στήλη εμφανίζεται η συγκέντρωση αλκοόλ στον εκπνεόμενο αέρα, στη δεύτερη το διοικητικό πρόστιμο, στην τρίτη οι βαθμοί στο point system και στην τέταρτη οι επιπλέον ποινές. Το ΑΟ αναφέρεται σε άδεια οδήγησης και το ΣΚ σε στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια κυκλοφορίας οχήματος και πινακίδες).

Συγκέντρωση οινοπνεύματος

Πρόστιμο

Point System

Λοιπές ποινές

0,25-0,40 mg/l  

200 ευρώ

5

Ακινητοποίηση οχήματος

0,40-0,60 mg/l  

700 ευρώ

9

αφαίρεση ΑΟ και πινακίδες για 90 ημέρες

>0,60 mg/l

3.000 ευρώ 

-

αφαίρεση ΑΟ για 180 μέρες

ημέρες και πινακίδες έως 6 μήνες

(επιβάλλεται από δικαστήριο). Φυλάκιση έως 6 μήνες και ακινητοποίηση οχήματος

Εντός 2 ετών από προηγούμενη παράβαση για αλκοόλ >1,10 mg/l

2.000 ευρώ

-

αφαίρεση ΑΟ για 5 έτη και φυλάκιση 6 μηνώνΓια οδήγηση υπό την επίδραση τοξικών ουσιών ή φαρμάκων, επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ, αφαίρεση της άδειας οδήγησης από 3 έως 6 μήνες και φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών.

Για ειδικές κατηγορίες (νέοι οδηγοί - κάτοχοι άδειας οδήγησης για λιγότερο από 2 έτη, οδηγοί οχημάτων ΕΔΧ, φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, σχολικών λεωφορείων, ασθενοφόρων, μοτοσικλετών κλπ) για οδήγηση με συγκέντρωση οινοπνεύματος 0,10-0,40 mg/l στον εκπνεόμενο αέρα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ και 7 βαθμοί στο point system.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...