Beijing Motor Show

Limo για το λαό

  • -
  • -

Είναι η πιο περίεργη έκθεση στα αυτοκινητικά δρώμενα κάθε έτους. Στην πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά αυτοκινήτου, οι κατασκευαστές επιλέγουν όχι μόνο να παρουσιάσουν δημοφιλή μοντέλα για τους κινέζους καταναλωτές αλλά κυρίως να προτείνουν στους εύπορους μανδαρίνους τι λιμουζίνα να επιλέξουν. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσες συγκεντρωμένες παρουσίες Limo ή Pullman δεν υπάρχουν σε καμία άλλη έκθεση. Τα «πράσινα» δεν είχαν την τιμητική τους όπως αλλού ωστόσο κάποιες παρουσίες έδωσαν το παρόν τουλάχιστον για να τηρηθούν τα προσχήματα.

Η Volkswagen διάλεξε το Πεκίνο για να δείξει το ανασχεδιασμένο Tiguan, στο οποίο υιοθετείται η νέα μάσκα με τις οριζόντιες γρίλιες που είδαμε στην έκτη γενιά Golf  και στα υπόλοιπα πρόσφατα μοντέλα της VW.  Σημαντικότερη παρουσία στο περίπτερο της VW είναι το νέο Phaeton. Η νέα γενιά διαθέτει φανάρια τεχνολογίας LED με σύστημα κατευθυνόμενης και προσαρμοζόμενης δέσμης, τετραζωνικό κλιματισμό και Multimedia που θα ζήλευε κάθε techno freak. Το σύστημα πλοήγησης μεταξύ άλλων διαθέτει και σύστημα για την αναγνώριση των σήμανσης των δρόμων. Σε μια χώρα που ακόμη δεν υπάρχει κώδικας οδικής κυκλοφορίας πραγματικά δεν φαντάζομαι τη χρησιμότητα όλων αυτών των gadget, πάντως οι κινέζοι αγοράζουν πολυτέλεια όπως όπως. Από την άλλη το νέο Phaeton σηματοδοτεί την επάνοδο της VW στην Αμερικανική premium κατηγορία των μεγάλων και πολυτελών sedan όπου οι λοιποί Γερμανοί και Ιάπωνες κατασκευαστές νέμονται εδώ και πολλά χρόνια τη μερίδα του λέοντος.

Η Audi έδωσε το παρόν με το A8 L W12 δηλαδή την επιμηκυμένη έκδοση της ναυαρχίδας της εταιρείας. Εφοδιάζεται με τον κινητήρα διάταξης W12 με απόδοση 500 ίππους και το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η BMW, η οποία αποκλειστικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε την 5άρα Long σε πλήρη γκάμα κινητήρων. Διαθέτει μεγαλύτερο μεταξόνιο κατά 14 εκατοστά για περισσότερο χώρο για τα πόδια των κινέζων πελατών.

Εκτός από τις ξένες εταιρείες, υπάρχει και τοπική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει μεγάλες λιμουζίνες, Οι ανώτατοι κυβερνητικοί της Κίνας μετακινούνται με τα FAW. Είναι η εταιρεία που ξεκίνησε την παραγωγή τροποποιημένων Σοβιετικών αυτοκινήτων για επισήμους και πλέον κατασκευάζει επιμηκυμένες εκδοχές των Audi και Lincoln. Στη φετινή έκθεση του Πεκίνου η FAW φιλοξενούσε μία λιμουζίνα με ρίζες από τα 50s που κινείται από έναν V12 από 7άρα BMW της δεκαετίας του 80. Από εμφάνιση οι παρατηρητικοί θα αναγνωρίσετε οπτικά στοιχεία στο πίσω μέρος από Rolls Royce και εμπρός από Cadillac του 60. .

Άλλοι επέλεξαν μεγάλα μεταξόνια κι άλλοι μεγάλα ονόματα. Η Lamborghini Murcielago LP670-4 Super Veloce China Limited Edition, θυμίζει όνομα Ισπανού ευγενούς του 15 αιώνα και ουσιαστικά σου δίνει όσες πληροφορίες χρειάζεσαι για να αντιληφθείς την καταγωγή και το γενεαλογικό δέντρο του ενδιαφερομένου. Η Lambo έχει αυξήσει κατά 11% τις πωλήσεις της στην Κινεζική αγορά ενώ πρόσφατα άνοιξε ακόμη 8 αντιπροσωπείες στη χώρα. Η China Limited Edition είναι μάλλον μια ιδιαίτερη βαφή του αμαξώματος προκειμένου να υπάρχει λόγος δημοσιότητας. Οι κινέζοι πάντως θα την αγόραζαν ούτως η άλλως.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία «Kinetic Design» βρήκε έναν ακόμη εκφραστή στο Ford Start Concept. Αυτή τη φορά οι σχεδιαστές είχαν την ελευθερία να πειραματιστούν με μία υβριδική διάταξη η οποία κατασκευαστικά βασίζεται στο αλουμίνιο, τον χάλυβα υψηλής αντοχής και τα πολυμερή υλικά. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μία αρκετά φωτεινή καμπίνα, με λεπτές κολώνες για καλύτερη ορατότητα και ενδιαφέροντα κοσμητικά στοιχεία. Η μάσκα και η εισαγωγή αέρα πιθανότητα να μην γνωρίσουν ένθερμους υποστηριχτές, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Start θα συγκεντρώσει σχόλια που θα αξιοποιηθούν μελλοντικά από το studio της Ford στην Καλιφόρνια.

Η Chevrolet προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον εορτασμό των 100 χρόνων της και το Volt είναι ιδανική επιλογή καθώς εκφράζει τη δέσμευση της εταιρείας για οικολογική αυτοκίνηση. Στο Πεκίνο είδαμε το ηλεκτρικό Volt MPV5 concept, ένα πεντάθυρο πολυχρηστικό πρωτότυπο crossover που χρησιμοποιεί το σύστημα Voltec για ηλεκτροκίνηση χωρίς εκπομπές ρύπων.

Η Geely που προσφάτως εξαγόρασε τη Volvo, παρουσίασε το GS, ένα sport coupe με κινητήρα 1,3 λίτρων και turbo και θα συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή 7ταχυτο αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Οι δυνατότητες που έχει η Geely πλέον είναι ορατές και ίσως να είναι η πρώτη κινεζική εταιρεία που θα μπει με αξιώσεις στην Αμερικανική αγορά αξιοποιώντας το υπάρχον δίκτυο της Volvo.

Ο αντικαταστάτης του γηραιού Accent παρουσιάστηκε στο Πεκίνο υπό το όνομα Verna, το ίδιο που χρησιμοποιεί η Hyundai για κάποιες αγορές. Σχεδιαστικά το μικρό sedan διαθέτει αρκετά οπτικά στοιχεία από το πρόσφατα ανασχεδιασμένο Sonata και είναι αρκετά ενδιαφέρον. Οι κινητήρες που θα το εφοδιάζουν είναι ο 1,4 και ο 1,6 λίτρων με απόδοση 106 και 120 ίππους αντίστοιχα.

Και για μην ξεχνάμε ότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία έχει κι ένα ακόμη πρόσωπο ιδού και το αντίγραφο του Hummer H1 που παρουσίασε η Dongfeng, Πραγματικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο απευθύνεται στην εγχώρια αγορά ή η Κινεζική εταιρεία αναζητά πελάτες τώρα που η Hummer έχει αναστείλει την παραγωγή των αυτοκινήτων της. Από πλευράς ποιότητας πάντως σίγουρα θα πρέπει να λύσουν κάποια θέματα, καθώς είναι από τις σπάνιες φορές που σε έκθεση υπάρχει αυτοκίνητο βαμμένο στο χέρι. Τα λευκά πλαϊνά των ελαστικών είναι βαμμένα με πινέλο εξ ου και κάποια πασαλείμματα στις ζάντες.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...