Οι μηχανικοί της SEAT στην... κατάψυξη της Λαπωνίας (vid)

Τα αυτοκίνητα της ισπανικής μάρκας πιέζονται στα όριά τους

  • -
  • -

Συνήθεια έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για 150 μηχανολόγους και μηχανικούς της Seat να «μετοικίζουν» στη σουηδική Λαπωνία προκειμένου να διεξάγουν 60 δοκιμές, διανύοντας 30.000 km. Η εν λόγω ετήσια εξόρμηση της ομάδας των μηχανικών αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την απόκτηση τεχνογνωσίας, σε ένα περιβάλλον που – εκ πρώτης όψεως - υπονομεύει κάθε απόπειρα οδήγησης.

Έτσι και φέτος, το team της Seat δοκιμάζει έως 90 αυτοκίνητα στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αποστολή να βεβαιωθούν ότι τα οχήματα λειτουργούν στην εντέλεια σε πάγο, χιόνι και θερμοκρασίες -25 βαθμούς Κελσίου. Μόνο τότε τα αυτοκίνητα θα διατεθούν στους καταναλωτές –εφόσον έχουν «αριστεύσει» σε όλα τα τεστ.

Πιέζοντας το αυτοκίνητο στα όριά του

Μαζί με την πολυπληθή ομάδα και ο επικεφαλής του τμήματος Φρένων και Ενεργών Συστημάτων Ασφαλείας, Gonzalo Jimenez, ο οποίος αποτελεί ηγετικό στέλεχος μιας υποομάδας μηχανικών.  Αυτή τη φορά το βλέμμα στρέφεται στην απενεργοποίηση του συστήματος ESC stability control, την ίδια ώρα που επικρατούν αντίξοες συνθήκες. Αν το όχημα δεν σταματήσει εντός των διαγραφόμενων ορίων, τότε τα τεστ θα επαναληφθούν μέχρι αυτό να τεθεί δυνατό.

Με έμφαση στα φρένα

Παράλληλα, έχει οριοθετηθεί μια διαδρομή μήκους 200 μέτρων, όπου πάγος και άσφαλτος εναλλάσσονται. Αυτή προσφέρεται για δοκιμές τόσο υψηλής όσο και χαμηλής πρόσφυσης, μιας και οι παραπάνω συνθήκες εντοπίζονται ιδιαίτερα συχνά στις σκανδιναβικές χώρες. Ο Gonzalo προβαίνει αμέτρητες φορές στις εν λόγω δοκιμές οδηγώντας ταυτόχρονα πάνω στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες επιφάνειες. Μ’ αυτόν τον τρόπο το σύστημα ABS βελτιώνεται, επιτρέποντας στον οδηγό να διαγράφει σταθερή οδική πορεία.

Η σημασία των δεδομένων

«Η μοναδική αλλαγή έγκειται στον τρόπο που έχει εξελιχθεί η τεχνολογία. Διαφορά έχει σημειωθεί τόσο στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων του αυτοκινήτου όσο και στα εργαλεία που είναι διαθέσιμα σε εμάς, τα οποία είναι ιδιαίτερα δυναμικά και γρήγορα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Gonzalo, προτού διευκρινίσει πως το τέλος της μέρας συμπίπτει με την ανάλυση των δεδομένων που αντλήθηκαν μέσω των δοκιμών.

Η ικανότητα προσαρμογής και δοκιμές σε κάθε γωνία της Υφηλίου

Ανατρέχοντας στο παρελθόν του, ο Gonzalo γνωστοποιεί τα εφόδια που απαιτεί η δουλεία του: «Όταν μεταφέρθηκα στην έδρα της SEAT, στο Μερτορέλ, είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε μια ποικιλία τμημάτων αλλά επέλεξα το τμήμα Δοκιμών Πλαισίου. Αυτό απαιτεί πάθος για τα αυτοκίνητα, δίψα για συνεχή ταξίδια και ανεπτυγμένη ικανότητα για προσαρμογή σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Όπως επισημαίνει ο Gonzalo, οι δοκιμές πραγματοποιούνται και το καλοκαίρι, όταν οι μηχανικοί του Τεχνικού Κέντρου περιηγούνται για τρεις εβδομάδες στην έρημο. Επισκέπτονται και τις πέντε ηπείρους, προκειμένου να δοκιμάσουν τα πρωτότυπα αυτοκίνητα σε κάθε είδος καιρική συνθήκη και σε μια ποικιλία επιφανειών. Απόρροια της προνοητικότητας τους είναι η καθολική ασφάλεια των οδηγών σε οποιαδήποτε επικρατούσα συνθήκη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...