Ποιοι άλλοι έχουν εθνική εορτή στις 28 Οκτωβρίου;

Η Skoda γιορτάζει την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τσεχοσλοβακίας

  • -
  • -

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Οκτωβρίου 1918 όταν η Τσεχοσλοβακία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Η Skoda έχει συνδέσει την ιστορία της με την Τσεχοσλοβακία, αρχικά ως Laurin & Klement. Από το 1991 αποτελεί κομμάτι του Ομίλου Volkswagen, ξεπερνώντας πλέον σε ετήσια βάση το 1 εκατ. πωλήσεις.

Πριν από 92 χρόνια, τον Μάιο του 1926, η Skoda πούλησε μία λιμουζίνα στο γραφείο του  πρώτου Προέδρου της Τσεχοσλοβακίας, του Tomas Masaryk. Το αυτοκίνητο αποτελούσε προϊόν συνεργασίας με την Hispano-Suiza, μία ισπανική μάρκα. Η Skoda είχε εξασφαλίσει άδεια να κατασκευάσει ένα μικρό αριθμό Hispano-Suiza και το πρώτο αυτοκίνητο πουλήθηκε στο γραφείο του Προέδρου για 280.000 τσέχικες κορώνες.

Το προεδρικό αυτοκίνητο έφερε 6κύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 6.654 cc. Η αρχική πινακίδα κυκλοφορίας ήταν «Ν-1» και αργότερα άλλαξε σε «P-118», με το γράμμα να παραπέμπει στην Πράγα. Όταν ο Masaryk παραιτήθηκε για λόγους υγείας το 1935, η λιμουζίνα παρέμεινε στο γκαράζ της οικίας του. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο επέστρεψε στον κατασκευαστή του, όμως δυστυχώς χάθηκαν τα «ίχνη» του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΕ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΠΟ 90 ΕΩΣ 150 PS ΤΟ ΝΕΟ HATCH ΤΗΣ SKODA

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...