Χειμερινή ώρα από την Κυριακή. Για τελευταία φορά στην Ελλάδα;

Θα ξυπνάμε με περισσότερο φως, θα σκοτεινιάζει όμως πιο νωρίς. Πώς επηρεάζει την οδική ασφάλεια;

  • -
  • -

Πριν πέσουμε για ύπνο το βράδυ του Σαββάτου θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, καθώς από την Κυριακή 28 Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμογή η χειμερινή ώρα.

Μετά την πρόσφατη διαδικτυακή ψηφοφορία των Ευρωπαίων κατοίκων και την πρόταση για σταθερή ώρα που έκανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, κάθε χώρα της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει έως τον Απρίλιο του 2019 αν θα διατηρήσει τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα για όλο το έτος.

Το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να επιλέξει τη θερινή ώρα για όλο το χρόνο, καθώς αναμένεται να έχει επίδραση τόσο στον τουρισμό όσο και στην ψυχολογία των κατοίκων της. Υπενθυμίζεται ότι το 80% όσων συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία από όλη την Ευρώπη τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της θερινής ώρας για όλο το έτος.

Το μέτρο αλλαγής της ώρας εφαρμόστηκε κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας κατά τους θερινούς μήνες, κάτι που πλέον θεωρείται ότι δεν ισχύει. Ψυχολόγοι και γιατροί υποστηρίζουν ότι η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα προκαλεί προβλήματα υγείας, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες.

Πώς επηρεάζει η αλλαγή της ώρας την οδική ασφάλεια

Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί έρευνες που συνδέουν την αλλαγή ώρα το χειμώνα ή την άνοιξη με την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Πρόσφατα, οργανώσεις για την οδική ασφάλεια στη Μ. Βρετανία επανήλθαν στο αίτημά τους να διατηρηθεί η θερινή ώρα και τους υπόλοιπους 5 μήνες του έτους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν δεν αλλάζει η ώρα θα μειωθούν σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα με θύματα πεζούς τις πρώτες ώρες χωρίς το φως του ηλίου (όταν δηλαδή αρκετοί επιστρέφουν από το χώρο εργασίας στα σπίτια τους). Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο θα υπάρχουν 80 λιγότεροι θάνατοι και 200 λιγότεροι σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου Μεταφορών, το ετήσιο οικονομικό όφελος θα ανέλθει σε σχεδόν 140 εκατ. λίρες.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή με τη θερινή ώρα προκαλούνται περισσότερα ατυχήματα το πρωί, όταν αρκετοί μετακινούνται προς τους χώρους εργασίας τους πριν να ξημερώσει εντελώς.

Εσείς τι προτιμάτε; Ψηφίστε στο γκάλοπ που ακολουθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...