Και με τη... βούλα: Ταχύτερο το πέρασμα στα ηλεκτρικά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2030

  • -
  • -

Σε πραγματικό πονοκέφαλο για το ισχυρό λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας εξελίσσεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον περιορισμό των ρύπων του θερμοκηπίου από τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα βαν.

Με μεγάλη πλειοψηφία (389 υπέρ, 239 κατά) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της Miriam Dalli από την Μάλτα για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2025 και κατά 40% έως το 2030. Επίσης, τέθηκε ως στόχος το μερίδιο των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων (δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικών) να φθάσει το 20% το 2025 και το 35% το 2030.

Στην ομιλία της, η ευρωβουλευτής Miriam Dalli υποστήριξε ότι η επιβολή μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40% θα περιορίσει τις θέσεις εργασίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες κατά μόλις 12.000. Αντίθετα, όπως ανέφερε, η παραγωγή εντός της ΕΕ μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα θα δημιουργήσει 92.000 θέσεις εργασίας.  

«Πρόκειται για μία νίκη για τα παιδιά μας, τους εργαζομένους, τους καταναλωτές και τους πολίτες. Το μέλλον είναι λαμπρό. Το μέλλον είναι καθαρό», σχολίασε η Dalli αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Τα αυστηρά όρια θα υποχρεώσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιταχύνουν τις διαδικασίες για το πέρασμα στα plug-in υβριδικά και τα ηλεκτρικά οχήματα, ώστε να περιορίσουν πολύ γρήγορα και σε σημαντικό βαθμό των μέσο όρο CO2 των στόλων τους.

"Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τους πολύ φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 και τους στόχους για μερίδιο στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής αυτοκινήτων", απάντησε με ανακοίνωσή του ο ACEA, ο σύνδεσμος Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Παράλληλα ο ACEA τονίζει ότι δεν υπάρχει επαρκές δημόσιο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ότι τα κρατικά κίνητρα για την αγορά "πράσινων" αυτοκινήτων δεν είναι κοινά σε όλη την ΕΕ. "Οι καταναλωτές δεν μπορούν να υποχρεωθούν να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα", αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...