Ηλεκτρικά για όλους από την Volkswagen

Ηλεκτρικά για όλους είναι το νέο «σύνθημα» της Volkswagen και αφορά τη νέα της φιλοσοφία η οποία θα γίνει πράξη άμεσα

  • -
  • -

Σε μια κίνηση εξωστρέφειας η Volkswagen μας κάλεσε στο εργοστάσιό της στη Δρέσδη για να μας παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια τα άμεσα πλάνα της. Το μέλλον της γερμανικής φίρμας είναι ηλεκτρικό, με την τεχνολογία και το πρόγραμμα που το απαρτίζουν να είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου τα πρώτα αυτοκίνητα με τα διακριτικά ID. να παραδοθούν μέσα στο 2020. Σε αυτή τη χρονιά η Volkswagen φιλοδοξεί να πουλήσει περίπου 150.000 ηλεκτρικά οχήματα, με τον αντίστοιχο αριθμό να φτάνει το 1.000.000 το 2025.

Ένας υψηλός στόχος, ο οποίος όμως δείχνει εφικτός, αν στην εξίσωση συνυπολογίσουμε την αύξηση πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων που σημειώθηκε το χρόνο που μας πέρασε που έφτασε το 60%, με την τάση να είναι σαφώς ανοδική. Έτσι, ο όμιλος κάνει μια τεράστια επένδυση προς αυτή την κατεύθυνση που αγγίζει τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, με 1,3 από αυτά να πηγαίνουν στην εξέλιξη των υποδομών και των εργοστασίων που θα αναλάβουν την παραγωγή των μοντέλων, των συστημάτων και των τεχνολογιών.

Η στροφή της γερμανικής φίρμας προς τα ηλεκτρικά θα συνοδευτεί με αλλαγή στην εν γένει φιλοσοφία της εταιρείας, που θα φέρει πιο κοντά στο ευρύ κοινό τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θα γίνουν πιο προσιτά, με τιμές που στη βάση τους θα είναι αντίστοιχες ενός πετρελαιοκίνητου Golf. Για να πετύχουν αυτό έχουν δουλέψει στη μείωση του κόστους με κοινή χρήση υλικών για διάφορα μοντέλα. Πατώντας λοιπόν σε μια νέα πλατφόρμα, την οποία ονομάζουν MEB και είναι ειδικά εξελιγμένη για αποκλειστική χρήση σε ηλεκτρικά μοντέλα, θα δημιουργήσουν μια οικογένεια που θα φέρει τα διακριτικά ID. Αυτή θα περιλαμβάνει, σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές μήκους μεταξονίου μια πλήρη γκάμα, με μικρά, σεντάν, SUV αλλά και VAN.

Η πλατφόρμα αυτή είναι στο μέγεθος ενός σημερινού Golf, αλλά λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας και απουσία θερμικού κινητήρα στο εμπρός μέρος, θα παρέχει σημαντικά καλύτερους χώρους, ανώτερης κατηγορίας μεγέθους. Το μεταξόνιο θα είναι μεγαλύτερο, με τους προβόλους να είναι μικρότεροι και τους επιβαίνοντες να απολαμβάνουν κορυφαία ευρυχωρία. Η ιδιαιτερότητα αφορά το ύψος, το οποίο λόγω της τοποθέτησης των επίπεδων μπαταριών τύπου “chocolate bar” κάτω από το πάτωμα θα κάθονται ψηλότερα. Η αυτονομία που υπόσχονται οι εξελιγμένες μπαταρίες θα ξεκινάει στη μικρότερη χωρητικότητα από τα 330 χιλιόμετρα και στη μεγαλύτερη θα φτάνει τα 550, ενώ η ταχεία φόρτιση για το 80% της συνολικής ενέργειας θα διαρκεί μισή ώρα. Η μετάδοση της κίνησης θα περνάει στους πίσω τροχούς, ενώ με την τοποθέτηση ενός ακόμα μοτέρ εμπρός θα γίνεται τετρακίνητο και αυτό αφορά κυρίως το SUV.

Νέα θα είναι η αρχιτεκτονική των ηλεκτρονικών για τα μοντέλα της οικογένειας ID. με νέο διαχειριστικό σύστημα που ονομάζεται vw.OS (Operation System). Φυσικά ψηλά στη λίστα των τεχνολογιών είναι η αυτόνομη οδήγηση, συστήματα υποβοήθησης οδηγού και ένα εντυπωσιακό head-up display που θα προβάλει εμπρός από το οπτικό πεδίο του οδηγού και πάνω στο δρόμο με τη μορφή φωτεινής ένδειξης την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει. Για να έχουν πρακτικό χαρακτήρα όλα αυτά η Volkswagen έχει υπολογίσει να αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο φορτιστών σε συνεργασία με την κοινοπραξία IONITY με την οποία συνεργάζονται και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την τοποθέτηση 200.000 ταχυφορτιστών στη Γερμανία μέχρι το 2020.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...