Τσίπρας: Αναλογικά τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους

Όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ

  • -
  • -
Τσίπρας: Αναλογικά τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο θέμα της χρέωσης των διοδίων αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση που είχε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προχωρά ο διεθνής διαγωνισμός για την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

«Σχεδιάζουμε και ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο για τα αναλογικά διόδια και άρα θα υπάρξει σαφής εξορθολογισμός, δηλαδή ο κάθε πολίτης θα πληρώνει – όπως γίνεται στην Ευρώπη – ανάλογα με τα χιλιόμετρα τα οποία διανύει. Είναι μία σημαντική τομή εξορθολογισμού που έπρεπε να γίνει».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε όσους χρησιμοποιούν αναγκαστικά αυτοκινητοδρόμους για να μεταβαίνουν από το σπίτι στο χώρο εργασίας τους: «Έχουμε προχωρήσει και σε μία σειρά από ρυθμίσεις προκειμένου οι πολίτες που αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά σε δρόμους με διόδια εξαιτίας της εργασίας τους, να έχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις».

Πώς θα λειτουργούν τα αναλογικά διόδια

Με το Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης και μόνο, με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διοδίου τέλους.

Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιείται ένα διττό σύστημα επιβολής τελών:

1.    Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια "Εποχούμενη Συσκευή" (On Board Unit - OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS),

2.    Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading - ANPR).

Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις θα καταγράφεται με ακρίβεια η χιλιομετρική απόσταση που τα οχήματα διανύουν στους αυτοκινητοδρόμους, και θα χρεώνονται αναλογικά με την χιλιομετρική αυτή απόσταση. Ειδικότερα η καταγραφή της διαδρομής των επαγγελματικής χρήσεως οχημάτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές (όπως στη διαχείριση στόλου αυτοκινήτων, την επιτήρηση χρήσης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, κ.α).

Για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα καταγράφεται μόνο η διανυθείσα απόσταση στον αυτοκινητόδρομο ώστε το σύστημα να καλύπτει όλες τις προδιαγραφές προστασίας προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...