Θερινή ώρα όλο το χρόνο! Πώς θα επηρεάσει την οδική ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει υπέρ της αλλαγής

  • -
  • -

Την πρόταση να σταματήσει το μέτρο της εναλλαγής από θερινή σε χειμερινή ώρα θα εισηγηθεί στους επιτρόπους ο Jean-Claude Juncker. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 80% όσων συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της θερινής ώρας για όλο το έτος.

 «Ο κόσμος το θέλει, οπότε θα το κάνουμε», είπε ο Juncker στο γερμανικό δίκτυο ZDF. Η σχετική απόφαση από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους αναμένεται άμεσα, θα απαιτηθεί όμως στη συνέχεια η έγκριση τόσο από τα 28 κράτη-μέλη όσο και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι όποια αλλαγή θα γίνει από το 2019.

Το μέτρο αλλαγής της ώρας εφαρμόστηκε κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας κατά τους θερινούς μήνες, κάτι που πλέον θεωρείται ότι δεν ισχύει. Ψυχολόγοι και γιατροί υποστηρίζουν ότι η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα προκαλεί προβλήματα υγείας, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες.

Πώς επηρεάζει η αλλαγή της ώρας την οδική ασφάλεια

Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί έρευνες που συνδέουν την αλλαγή ώρα το χειμώνα ή την άνοιξη με την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Πρόσφατα, οργανώσεις για την οδική ασφάλεια στη Μ. Βρετανία επανήλθαν στο αίτημά τους να διατηρηθεί η θερινή ώρα και τους υπόλοιπους 5 μήνες του έτους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν δεν αλλάζει η ώρα θα μειωθούν σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα με θύματα πεζούς τις πρώτες ώρες χωρίς το φως του ηλίου (όταν δηλαδή αρκετοί επιστρέφουν από το χώρο εργασίας στα σπίτια τους). Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο θα υπάρχουν 80 λιγότεροι θάνατοι και 200 λιγότεροι σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου Μεταφορών, το ετήσιο οικονομικό όφελος θα ανέλθει σε σχεδόν 140 εκατ. λίρες.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή με τη θερινή ώρα προκαλούνται περισσότερα ατυχήματα το πρωί, όταν αρκετοί μετακινούνται προς τους χώρους εργασίας τους πριν να ξημερώσει εντελώς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...