Απαγορεύονται οι σαγιονάρες στην οδήγηση; Μύθοι και αλήθεια

Καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει στον ΚΟΚ όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα

  • -
  • -

Δεκάδες τηλεφωνήματα έχουν δεχθεί οι διευθύνσεις της Τροχαίας ανά την επικράτεια από οδηγούς που έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Στο διαδίκτυο, ακόμη και σε τηλεοπτικούς σταθμούς κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο νέος ΚΟΚ απαγορεύει στους οδηγούς να φορούν σαγιονάρες ή ανοιχτά πέδιλα κατά την οδήγηση. Και ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο δύναται να επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Καμία αλλαγή δεν περιλαμβάνει ο νέος ΚΟΚ όσον αφορά την ένδυση και υπόδηση των οδηγών. Πουθενά δεν αναφέρονται οι λέξεις «σαγιονάρες» ή «πέδιλα».

Απλά στο άρθρο 13, παράγραφος 2 αναφέρεται: «Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση». Η «ελευθερία κινήσεων» σημαίνει π.χ. να μην κρατά στο ένα χέρι… μπεγλέρι και στο άλλο φραπέ.

Το GOCAR επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από την οποία μας επιβεβαίωσαν ότι δεν έχει επέλθει καμία σχετική αλλαγή στον ΚΟΚ.

Θεωρητικά, ένα στέλεχος της Τροχαίας μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο σε οδηγό αν τα ρούχα ή τα υποδήματά του προκαλούν κινδύνους για τροχαίο ατύχημα. Στην πράξη όμως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο έως αδύνατο να γίνει.

Πάντως, ανεξάρτητα από πιθανό πρόστιμο, θα πρέπει όλοι να φοράμε υποδήματα που δένουν καλά, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση το πόδι να γλιστρήσει πάνω στο πεντάλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...