Η μάχη για τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων συνεχίζεται

Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτοκινητοβιομηχανία διαφωνούν για το κατά πόσο εφικτοί είναι οι στόχοι

  • -
  • -

Η πολιτική της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας επιβεβαιώθηκε στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο στόχος του περιορισμού των εκπομπών ρύπων κατά 20% το 2020 σε σχέση με το 1990 είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για -26%.

Κάπου εδώ όμως… αρχίζουν τα δύσκολα. Οι επόμενοι στόχοι είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι: η μείωση να φθάσει το 40% το 2030! Αυτό συνεπάγεται τεράστιες αλλαγές στο τεχνολογικό κομμάτι προκειμένου οι .

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) εξέφρασε την ανησυχία της για τη σκοπιμότητα των προτεινόμενων στόχων όσον αφορά τις εκπομπές CO2, καθώς δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις επιπτώσεις στους καταναλωτές και στους εργαζόμενους στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο ACEA θεωρεί εφικτό με αποδεκτό κόστος τον περιορισμό των εκπομπών CO2 από τα οχήματα κατά 20% έως το 2030 σε σχέση με το 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει όμως το ποσοστό αυτό να φθάσει το 30%, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. τις αυστηρότερες μετρήσεις ρύπων και τη μικρή διείσδυση των ηλεκτρικών μοντέλων) θεωρείται σχεδόν αδύνατο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...