Εκεί όπου σχεδιάζονται όλες οι επόμενες Mercedes-Benz (vid)

Επισκεφθήκαμε το κέντρο σχεδίασης της γερμανικής μάρκας στη Γερμανία και είδαμε τα αυτοκίνητα του μέλλοντος

  • -
  • -

Ακριβώς μία δεκαετία από τη στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής σχεδιαστής της Mercedes-Benz και όλων των υπολοίπων θυγατρικών της Daimler, ο Gorden Wagener παρουσίασε στο Sindelfingen, το κεντρικό εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας, το Design Essentials 2. Πρόκειται για τη σχεδιαστική προσέγγιση για όλες τις μάρκες που φέρουν το όνομα Mercedes.

Οι δύο λέξεις «sensual purity» χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία του Wagener. Κατά τον 49χρονο σχεδιαστή σημασία δεν έχουν μόνο τα προϊόντα (στην περίπτωσή μας τα αυτοκίνητα) αλλά επίσης οι ίδιες οι μάρκες ως ξεχωριστές οντότητες.

WAGENER ΣΤΟ GOCAR: Η ΝΕΑ Α-CLASS ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ


 

Aφού ο Wagener μας μίλησε για τις βασικές κατευθύνσεις του Design Essentials 2 στις τέσσερις μάρκες (Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach και Mercedes-EQ), οι συνεργάτες του ανέλαβαν να μας αναλύσουν τις λεπτομέρειες σε τέσσερις ξεχωριστές αίθουσες. Κάθε μία από τις τέσσερις μάρκες έχει ξεχωριστή γρίλια για τα μοντέλα της, ώστε να τονίζει τη δική της σχεδιαστική ταυτότητα.

Στην αίθουσα της Mercedes-Benz βρισκόταν η νέα A-Class, η οποία μόλις πρόσφατα άρχισε την εμπορική της πορεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι το πρώτο μοντέλο της γερμανικής μάρκας με το νέο σύστημα πολυμέσων, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να επικοινωνεί με τον οδηγό και να τον υποστηρίζει σε κάθε του ανάγκη.

Το μέλλον είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η Mercedes-Benz έχει δημιουργήσει μία ξεχωριστή μάρκα, την EQ. Αγγίξαμε, καθίσαμε στο εσωτερικό του και εντυπωσιαστήκαμε από την τεχνολογία του πρωτότυπου EQC, από το οποίο θα προκύψει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Mercedes-Benz, με προγραμματισμένο λανσάρισμα μέσα στο 2019.

ΤΟ EQC ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Στην αίθουσα της Mercedes-AMG είχαμε την τύχη να… συναντήσουμε μία από τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του Affalterbach, την GT 4-Door Coupe. Ένα τετράθυρο supercar με 4 ή 5 θέσεις και ισχύ έως 639 ίππους, που κοιτάζει στα… μάτια την Porsche Panamera.

Ρωτήσαμε τον επικεφαλής σχεδιαστή της Mercedes-AMG, Volker Hellwig, αν πιστεύει ότι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης θα επηρεάσει αρνητικά τη σχεδίαση των μελλοντικών αυτοκινήτων. Θα είναι δηλαδή όλα τα μοντέλα ίδια, σαν κουτιά με ρόδες; «Η πολυτέλεια της οδήγησης θα εξακολουθήσει να προσφέρεται σε όσους το επιθυμούν. Θα συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη σχεδίαση αυτοκινήτων, είτε πρόκειται για αυτόνομα, για ηλεκτρικά ή για μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης», απάντησε στο GOCAR.



ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΘΥΡΗ MERCEDES-AMG


Αν θέλετε πολυτέλεια στο επίπεδο μίας Rolls-Royce ή μίας Bentley, η Mercedes-Maybach θα διευρύνει μέσα στα επόμενα χρόνια τη γκάμα της. Έτσι δίπλα στην υπερπολυτελή έκδοση της S-Class θα δούμε και άλλα μοντέλα, όπως ένα μεγάλο SUV. Στην αίθουσα της Maybach είδαμε την Ultimate Luxury, ένα τεράστιο crossover τριών όγκων, μήκους 5,26 μέτρων. Κορυφαίας ποιότητας δέρματα και επιφάνειες σε ροζ χρυσό συνθέτουν το τετραθέσιο εσωτερικό του πρωτότυπου ηλεκτρικού, τα τέσσερα μοτέρ του οποίου αποδίδουν συνδυαστικά 750 ίππους!

ΔΕΙΤΕ VIDEO ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ SUV ΤΗΣ MERCEDES-MAYBACH

 


Και δύο πρεμιέρες για τα… μάτια μας μόνο

Σε δύο ξεχωριστές αίθουσες γίναμε μάρτυρες των δύο τελευταίων δημιουργιών από τους σχεδιαστές στο Sindelfingen.

Το ένα αυτοκίνητο είναι παραγωγής και πρόκειται να παρουσιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες (λογικά τον Οκτώβριο στο σαλόνι του Παρισιού). Πρόκειται για τη νέα GLE, το μεγάλο SUV της Mercedes-Benz. Το αμάξωμα ήταν καλυμμένο με καμουφλάζ, όμως είχαμε τη δυνατότητα να δούμε από κοντά τις σχεδιαστικές γραμμές της, να την αγγίξουμε και να καθίσουμε στο εσωτερικό της.

Εκεί δεν υπήρχε κανένα καμουφλάζ. Το ταμπλό φέρει τις δίδυμες ψηφιακές οθόνες που έκαναν πρεμιέρα στην A-Class, μία στη θέση του πίνακα οργάνων και μία στο ταμπλό για το σύστημα πολυμέσων. Το δέρμα και το ξύλο κυριαρχούν στην καμπίνα των επιβατών, οι οποίοι έχουν αχανείς χώρους στη διάθεσή τους. Η GLE που μας παρουσιάστηκε είχε πενταθέσια διάταξη καθισμάτων, δεν αποκλείεται όμως να κυκλοφορήσει και σε 7θέσια έκδοση.

Το δεύτερο ήταν ένα γλυπτό, μήκους άνω των 7 μέτρων! Ονομάζεται Aesthetics Progressive Luxury και απεικονίζει ένα μονοθέσιο. Δημιουργήθηκε για να τιμήσει την 80ή επέτειο από τη στιγμή που η Mercedes-Benz και ο Γερμανός οδηγός Rudolf Caracciola δημιούργησαν ρεκόρ ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο: 432,7 km/h στον αυτοκινητόδρομο ανάμεσα στη Φρανκφούρτη και το Darmstadt με τη W125. Το γλυπτό αναμένεται να «μεταμορφωθεί» σε ένα πρωτότυπο μονοθέσιο, προφανώς ηλεκτρικό, για να γίνει με εντυπωσιακό τρόπο το λανσάρισμα της ηλεκτρικής μάρκας EQ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...